Καταρροϊκός πυρετός στη Βρετανία

Οι βρετανικές κτηνιατρικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο ιός που προκαλεί τον καταρροϊκό πυρετό των αμνών, ο οποίος εντοπίστηκε σε τέσσερις κτηνοτροφικές μονάδες, έχει εξαπλωθεί στα ζώα και τις σκνίπες της Βρετανίας.

\"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο ιός κυκλοφορεί πλέον στη χώρα\", δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Βρετανίας, Φρεντ Λάντεγκ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Ο Βρετανός αξιωματούχος εξήγησε ότι τα αποτελέσματα των αναλύσεων, που ολοκληρώθηκαν, έδειξαν ότι ο ιός εξαπλώνεται στα ζώα και στις σκνίπες της περιοχής.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βρετανίας έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει ότι εντοπίστηκε ο ιός σε πέντε βοοειδή σε τέσσερις κτηνοτροφικές μονάδες του Σάφολκ, στη νότια Αγγλία.

Πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση της νόσου αυτής στη Βρετανία. Ο ιός μεταδίδεται στα πρόβατα και στα βοοειδή από τις σκνίπες και ενδημεί κυρίως στις χώρες της Μεσογείου. Κρούσματα όμως έχουν εμφανιστεί επίσης στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.

Ο καταρροϊκός πυρετός των αμνών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο αλλά ορισμένα στελέχη του είναι πολύ επικίνδυνα για τα ζώα. Εκδηλώνεται με πυρετό και στοματικά έλκη και ορισμένες φορές η γλώσσα του ζώου γίνεται μπλε. Ο Λάντεγκ είπε ότι επειδή η νόσος δεν μεταδίδεται άμεσα ούτε από το ένα ζώο στο άλλο οι κτηνιατρικές αρχές δεν θα προβούν σε συστηματικές σφαγές. \"Άμεση προτεραιότητά μας παραμένει ο έλεγχος του αφθώδους πυρετού\", πρόσθεσε.
Πηγή: skai.gr