Καταγγελία πρώην υφυπουργού του Τραμπ για αποσιώπηση πληροφοριών για ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές

Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να αποσιωπήσει πληροφορίες σχετικές με τις ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές, ζητώντας από έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο, τον Μπράιαν Μέρφι, να σταματήσει να συντάσσει εκθέσεις για τη Μόσχα, αλλά να επικεντρωθεί αντιθέτως στο Ιράν και την Κίνα.

Ο ίδιος ο Μέρφι, στην καταγγελία που υπέβαλε, με την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, στον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, υποστηρίζει ότι στα μέσα Μαΐου του 2020 ο Τσαντ Γουλφ, ο ασκών χρέη υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας στην κυβέρνηση Τραμπ, του ζήτησε να σταματήσει τις εκθέσεις που αφορούσαν μια ενδεχόμενη απειλή ανάμιξης της Ρωσίας. Ο Γουλφ του είπε να αρχίσει να συντάσσει αναφορές για την ανάμιξη των Κινέζων και των Ιρανών, διευκρινίζοντας ότι η εντολή προήλθε από τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, τον Ρόμπερτ Ο’Μπράιαν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει το τελευταίο διάστημα ότι η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν προσπαθούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Ο Μέρφι, ο οποίος ασκούσε χρέη υφυπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, υποστηρίζει επίσης ότι του ζητήθηκε να τροποποιήσει ένα επίσημο έγγραφο των υπηρεσιών πληροφοριών που αφορούσε τους υπέρμαχους της υπεροχής της λευκής φυλής, με σκοπό "να μετριαστεί η επικινδυνότητα αυτής της απειλής και να περιληφθούν πληροφορίες για τη σημασία των βίαιων ακροαριστερών οργανώσεων".


Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η Ρωσία αναμίχθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2016 υπέρ του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ. Μετά από μακρά έρευνα, ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε "επαρκείς αποδείξεις" ότι το περιβάλλον του Τραμπ συνεργαζόταν με τη Μόσχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ