Κλείσιμο

Καταδίκη μελών τρομοκρατικού πυρήνα

Επτά μέλη τρομοκρατικού πυρήνα στη Βρετανία που κατηγορούνταν ότι σχεδίαζαν πολλές επιθέσεις στη Βρετανία και στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση με βρόμικη βόμβα, καταδικάστηκαν από βρετανικό δικαστήριο σε κάθειρξη συνολικά 136 ετών.

Ο 27χρονος Μοχάμεντ Ναβίντ Μπάτι, ο 31χρονος Τζούναντ Φερόζε, ο 28χρονος Ζία Ουλ Χακ, ο 34χρονος Αμπντελαζίζ Τζαλίλ, ο 23χρονος Όμαρ Αμπντούρ Ρεχμάν, ο 28χρονος Καϊσάρ Σάφι και ο 29χρονος Ναντίμ Ταρμοχάμεντ, που κατοικούσαν στη Βρετανία, είχαν σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία των επιθέσων αυτών, αποφάνθηκε το δικαστήριο του Γούλγουϊτς στο Λονδίνο, που τους δίκασε.

Οι επτά άνδρες ανήκαν σε πυρήνα της Αλ Κάιντα του οποίου ηγείτο ο Ντχίρεν Μπάροτ, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί και η ποινή του μειώθηκε το Μάιο από 40ετή σε 30ετή κάθειρξη.

Στις ΗΠΑ, στόχοι του Ντχίρεν Μπάροτ ήταν οι έδρες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (FMI) και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και του χρηματιστικού ομίλου Citigroup στη Νέα Υόρκη και της ασφαλιστικής εταιρείας Prudential στο Νιούαρκ (Νιού Τζέρσι).

Στη Βρετανία, ο Ντχίρεν Μπάροτ σχεδίαζε μαζί με πολλούς συνεργούς να προκαλέσει την έκρηξη τριών λιμουζινών που θα ήταν γεμάτες με γκαζάκια και εκρηκτικών σε υπόγειους χώρους στάθμευσης. Επίσης σχεδίαζε την πραγματοποίηση επίθεσης με βρόμικη βόμβα και την έκρηξη αμαξοστοιχίας του υπογείου κάτω από τον Τάμεση για να πλημμυρίσει το δίκτυο, σύμφωνα με τη βρετανική εισαγγελία.
Πηγή: skai.gr