Κλείσιμο

Ο κίνδυνος κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή παραμένει

Ολόκληρος ο πλανήτης κρατά την ανάσα του για τη νέα πιο αιματηρή φάση του εν εξελίξει πολέμου στην αιματοβαμμένη Μέση Ανατολή καθώς ο φόβος γενικευμένης σύρραξης παραμένει με τον ρόλο του Ιράν να βρίσκεται στο επίκεντρο

Της Αθηνάς Παπακώστα

Τα πιόνια για τη στρατιωτική παρτίδα έχουν παραταχθεί. Το ίδιο όμως συμβαίνει και για τα πιόνια στη διπλωματική σκακιέρα.

Ενόσω οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις περιμένουν με το δάχτυλο στη σκανδάλη το πολιτικό πράσινο φως για την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, επιστρέφει στο Ισραήλ μετά από πέντε ημέρες και ύστερα από μία περιοδεία με έξι σταθμούς σε αραβικές χώρες προκειμένου να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με την ισραηλινή ηγεσία.

Ολόκληρος ο πλανήτης κρατά την ανάσα του για τη νέα πιο αιματηρή φάση του εν εξελίξει πολέμου στην αιματοβαμμένη Μέση Ανατολή καθώς ο φόβος γενικευμένης σύρραξης παραμένει με τον ρόλο του Ιράν να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεϊν Αμίρ-Αμπντολαχιάν ξεκαθάρισε την Κυριακή ότι η Τεχεράνη δεν θα παραμείνει παρατηρητής υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν έχει ενημερώσει το Ισραήλ, μέσω των συμμάχων του, ότι «εάν τα εγκλήματα
συνεχιστούν στη Γάζα, αύριο θα είναι πολύ αργά». Προειδοποίησε δε την Ουάσιγκτον ότι εάν ο πόλεμος επεκταθεί στη Μέση Ανατολή οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστούν βαριές απώλειες».

Οι δηλώσεις του Αμίρ – Αμντολαχιάν έρχονται τη στιγμή που η στρατιωτική κλιμάκωση στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου κλιμακώνεται με αποτέλεσμα να δεχθεί χτύπημα από ρουκέτα η έδρα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στα νότια της Χώρας των Κέδρων ενώ, τα μεσάνυχτα ο ισραηλινός στρατός έκανε γνωστό ότι χτυπά σημεία ελέγχου της Χεζμπολάχ.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, ναύαρχος, Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο να πολεμήσει σε δύο ή και περισσότερα μέτωπα προσθέτοντας ότι η υποστηριζόμενη από την Τεχεράνη Χεζμπολάχ κλιμακώνει την ένταση στα σύνορα για να παρακωλύσει την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Το απόγευμα της Κυριακής, ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν καθιστώντας σαφές ότι «εάν η πολιορκία της Γάζας δεν σταματήσει, η σύρραξη μπορεί να επεκταθεί».

Ήδη ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζέικ Σάλιβαν, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, είχε υπογραμμίσει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο «να αποφασίσει το Ιράν να εμπλακεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο» με την αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ να τονίζει ότι «οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα εμπλακούν στον πόλεμο υπό την προϋπόθεση ότι το Ισραήλ δεν θα επιτεθεί στο Ιράν, στα συμφέροντά του και τους πολίτες του».

Από το Σάββατο η Ουάσιγκτον έχει ανακοινώσει την αποστολή και δεύτερου αεροπλανοφόρου, του USS Eisenhower και τη δύναμη κρούσης του, στην ανατολική Μεσόγειο με σκοπό «την αποτροπή εχθρικών ενεργειών εναντίον του Ισραήλ» και «κάθε προσπάθειας να εξαπλωθεί ο πόλεμος μετά την επίθεση της Χαμάς».

Και τώρα, με τον Μπλίνκεν στο τιμόνι εργάζεται και για να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα ώστε να περάσει η πολύτιμη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να φύγουν όσοι έχουν ξένα διαβατήρια.

Καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε εξέλιξη για 10η ημέρα ο επικεφαλής του προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι «η σκιά του θανάτου» πλανάται πάνω από την υπό πολιορκία Γάζα αφού «χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα, χωρίς τρόφιμα και χωρίς φάρμακα, θα πεθάνουν χιλιάδες».

Τέσσερα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα βρίσκονται πλέον εκτός λειτουργίας ενώ, συνολικά 21 νοσοκομεία έχουν λάβει εντολή εκκένωσης με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να υπογραμμίζει ότι η «αναγκαστική εκκένωση μπορεί να ισοδυναμεί με παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Μέχρι στιγμής, προς τη νότια Γάζα έχουν μετακινηθεί 600.000 άμαχοι και οι φωνές προς το Ισραήλ ότι μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του αλλά σύμφωνα με το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο πυκνώνουν.

Πηγή: skai.gr