Ιράν: Σε κρίσιμη κατάσταση έφηβη έπειτα από «συνάντηση» με την αστυνομία ηθών

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται μία Ιρανή έφηβη έπειτα από αντιπαράθεση με τις αρχές στο μετρό της Τεχεράνης για παραβίαση του νόμου περί χιτζάμπ, σύμφωνα με το Reuters

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται μία Ιρανή έφηβη έπειτα από αντιπαράθεση με τις αρχές στο μετρό της Τεχεράνης για παραβίαση του νόμου περί χιτζάμπ, σύμφωνα με το Reuters 

Η περίπτωση της Armita Geravand είναι εξαιρετικά ευαίσθητη, εγείροντας ανησυχίες ότι η 16χρονη καταλήξει όπως η Mahsa Amini, μια 22χρονη γυναίκα της οποίας ο θάνατος από κώμα πέρυσι ενώ ήταν υπό την κράτηση της αστυνομίας ηθών, προκάλεσε μήνες διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο.

Ενώ οι αρχές έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς των ακτιβιστικών οργανώσεων ότι η Geravand έπεσε σε κώμα την Κυριακή μετά από επίθεση των δυνάμεων  ασφαλείας που επιβάλλουν τον ισλαμικό κώδικα ενδυμασίας, η ιρανοκουρδική οργάνωση δικαιωμάτων Hengaw δημοσίευσε τη φωτογραφία της αναίσθητη σε νοσοκομείο της Τεχεράνης όπου μεταφέρθηκε μετά το περιστατικό.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράν στο αίτημα σχολιασμού σχετικά με το περιστατικό.

«Παρακολουθούμε στενά την περίπτωσή της. Βρίσκεται σε κώμα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου και η κατάστασή της είναι κρίσιμη», ανέφερε ακτιβιστής.

Δεύτερος ακτιβιστής είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν απαγορεύσει στους γονείς της Geravand να δημοσιεύσουν τη φωτογραφία της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να μιλήσουν σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πλάνα που κοινοποιήθηκαν στο IRNA, έδειξαν την Geravand χωρίς υποχρεωτική χιτζάμπ συνοδευόμενη από δύο φίλες να περπατούν προς το τρένο από την πλατφόρμα του μετρό. Μόλις μπήκε στην καμπίνα, ένα από τα κορίτσια φαίνεται να κάνει αμέσως πίσω και να πιάνει το έδαφος, πριν ένα άλλο κορίτσι να συρθεί  αναίσθητο από την καμπίνα από τους επιβάτες.

Μια Ιρανή δημοσιογράφος συνελήφθη τη Δευτέρα όταν πήγε στο νοσοκομείο για να ενημερωθεί για την κατάσταση του Geravand, ανέφεραν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X είπε: "Για άλλη μια φορά μια νεαρή γυναίκα στο #Ιράν παλεύει για τη ζωή της. Μόνο και μόνο επειδή έδειξε τα μαλλιά της στο μετρό. Είναι αφόρητο. Οι γονείς της #ArmitaGarawand δεν χρειάζεται να βρίσκονται μπροστά στις κάμερες, αλλά έχουν το δικαίωμα να βρίσκονται στο κρεβάτι της κόρης τους».
 

Πηγή: skai.gr