«Μορφή πολέμου κατά του ισλαμικού κόσμου»: Η Τεχεράνη προειδοποιεί Σουηδία και Δανία για τη βεβήλωση του κορανίου

Καύσεις αντιτύπων έχουν σημειωθεί, μέσα στο καλοκαίρι, σε Σουηδία και Δανία, με τις κυβερνήσεις των δύο σκανδιναβικών χωρών να εξετάζουν λήψη νομικών μέτρων, ώστε να περιοριστούν τέτοιες ενέργειες

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τους επιτετραμμένους της Σουηδίας και της Δανίας στην Τεχεράνη για να διαμαρτυρηθεί σχετικά με την βεβήλωση του Κορανίου στις δύο χώρες, όπως μετέδωσε σήμερα Κυριακή, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA.

Ο διευθυντής του τμήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο υπουργείο καταδίκασε τη «συνέχιση των θρασύδειλων και αποτρόπαιων πράξεων» προσβολής του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων στις δύο ευρωπαϊκές χώρες, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε στην πρόσφατη δήλωση του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ότι «η υποστήριξη εγκληματιών και βεβηλωτών του Ιερού Κορανίου είναι μια μορφή πολέμου ενάντια στον ισλαμικό κόσμο».

Είπε ότι η ελευθερία της έκφρασης συνοδεύεται από «ορισμένα καθήκοντα και ευθύνες», προτρέποντας τους απεσταλμένους «να τηρήσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις που βασίζονται στα άρθρα 19 και 20 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα».

Καύσεις αντιτύπων έχουν σημειωθεί, μέσα στο καλοκαίρι, σε Σουηδία και Δανία, με τις κυβερνήσεις των δύο σκανδιναβικών χωρών να εξετάζουν λήψη νομικών μέτρων, ώστε να περιοριστούν τέτοιες ενέργειες, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων με πολλές μουσουλμανικές χώρες.

Αντι-ισλαμικές διαδηλώσεις προκάλεσαν κύμα διαμαρτυριών και διπλωματική ένταση με τη Μέση Ανατολή. Στοκχόλμη και Κοπεγχάγη καταδίκασαν αυτές τις πράξεις, αλλά προς το παρόν δεν μπορούν να τις εμποδίσουν γιατί εμπίπτουν στη νομοθεσία περί ελευθερίας της έκφρασης.

Την Πέμπτη, η υπηρεσία ασφαλείας της Σουηδίας, (SAPO), ανακοίνωσε ότι αυξάνει την εκτίμησή της για το επίπεδο απειλής κατά της Σουηδίας στο 4 σε κλίμακα 5 εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς έντασης και στον απόηχο της καύσης αντιγράφων του Κορανίου σε διαδηλώσεις στη σκανδιναβική χώρα.

«Η απειλή κατά της Σουηδίας έχει σταδιακά αλλάξει και επίσης η απειλή επιθέσεων από φορείς του βίαιου ισλαμισμού έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια του έτους», ανέφερε η υπηρεσία ασφαλείας σε ανακοίνωσή της.

Η SAPO διευκρίνισε ότι η Σουηδία από νόμιμος στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων είχε μετατραπεί σε στόχο προτεραιότητας.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ