Ιορδανία: Οδοιπορικό του ΣΚΑΪ στην όαση ειρήνης της Μέσης Ανατολής (vid)

Ένα μαγευτικό ταξίδι στον χρόνο αποτυπώνεται στο οδοιπορικό του ΣΚΑΙ και του Γιώργο Κρατημένου στην Ιορδανία.

 Όαση ειρήνης και ασφάλειας σε μία ταραγμένη Μέση Ανατολή, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Είναι ένα ψηφιδωτό πολιτισμών, θρησκειών και εθνοτήτων.

Η Ιορδανία είναι σταυροδρόμι πολιτισμών.

Η κάμερα του ΣΚΑΙ και ο Γιώργος Κρατημένος έφτασαν στο σημείο που σύμφωνα με την βιβλική παράδοση έκατσε ο Μωυσής κοιτάζοντας για τελευταία φορά τη γη της επαγγελίας. 

Στο βάθος διακρίνεται η νεκρά θάλασσα. Απέναντι είναι τα χιονισμένα βουνά της Παλαιστίνης, η πόλη της Ιεριχούς καθώς και ο Ιορδάνης ποταμός μαζί με την κοιλάδα του.

Το Χασεμίτικο βασίλειο έχει πληθυσμό περίπου 9 εκατομμύρια κατοίκους, εκ των οποίων το 40% είναι Παλαιστίνιοι, ενώ συνολικά φιλοξενεί τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες.
Η πλειοψηφία των Ιορδανών κατοικεί στο Αμάν, την πρωτεύουσα. Το 93% είναι μουσουλμάνοι και το 7% Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Η βιβλική πόλη Μήδαβα σημαίνει πολλά νερά. 

Τώρα πια στα αραβικά ονομάζεται Μάνταμπα. Ακριβώς πίσω μου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που κατασκευάστηκε τον 6 αιώνα μ.Χ. την εποχή του Βυζαντίου. Μέσα υπάρχει και ένας ψηφιδωτός χάρτης που απεικονίζονται όλα τα σημεία των Ιερών τόπων. 

Ο χάρτης αυτός καταπλακώθηκε τον 8 μ.Χ. αιώνα από έναν σεισμό. Ανακαλύφθηκε εκ νέου στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η Πέτρα, η ιστορική πόλη των Ναβαταίων, σκαλισμένη σε κόκκινα βράχια είναι το πιο διάσημο αξιοθέατο της χώρας, μαζί με την Νεκρά Θάλασσα, το χαμηλότερο σημείο της γης.

Ασύλληπτης ομορφιάς είναι και η έρημος Ουάντι Ραμ, η μυθική τοποθεσία όπου πολέμησε ο κινηματογραφικός Λόρενς της Αραβίας. Εξάλλου το 80% της Ιορδανίας είναι έρημος.

Βόρεια του Αμάν βρίσκεται η πόλη Γέρασα, μία από τις καλύτερα διατηρημένες αρχαίες πόλεις της Μέσης Ανατολής.

Χτίστηκε από τους αποκαμωμένους στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που αποφάσισαν να μείνουν και να γεράσουν εκεί.

Οι Ιορδανοί είναι ένας φιλήσυχος και φιλόξενος λαός και ο επισκέπτης αισθάνεται αμέσως οικειότητα μαζί τους. Θα τον κερδίσουν με γεύσεις και μυρωδιές ανατολής, που συνοδεύονται από ένα εγκάρδιο χαμόγελο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο  τουρισμός κρατάει τα ηνία της οικονομίας της, με πάνω από 4 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, εκ των οποίων περίπου 10.000 Έλληνες.

Πηγή: skai.gr