Κλείσιμο

Ημέρα περισυλλογής στη Βρετανία: Ένας χρόνος από το πρώτο lockdown

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Ως ημέρα περισυλλογής έχει χαρακτηριστεί η σημερινή στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από το πρώτο lockdown.

Οι πολίτες σε όλη τη χώρα καλούνται να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στις 12 το μεσημέρι στη μνήμη των θυμάτων της πανδημίας, που σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό ανέρχονται σε 126.172. Με βάση τα πιστοποιητικά θανάτου ο απολογισμός αυτός ανεβαίνει σε 147.681.

Εκκλησίες ανά τη χώρα θα χτυπήσουν τις καμπάνες τους και θα ανάψουν χιλιάδες κεριά και όταν βραδιάσει, διάφορα αξιοθέατα, όπως το London Eye, η πλατεία Τραφάλγκαρ, το γήπεδο Γουέμπλεϊ και το γήπεδο της Τότεναμ στο Λονδίνο θα φωτιστούν κίτρινα, όπως επίσης πολλά άλλα κτίρια σε διάφορες πόλεις.

Επίσης, στις 8 το βράδυ όλοι καλούνται να σταθούν στο κατώφλι του σπιτιού τους με ένα κερί ή το φακό του τηλεφώνου τους.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρόσφερε με μήνυμά του τα συλλυπητήρια του στους οικείους των θανόντων, έκανε λόγο για «έναν από τους πιο δύσκολους στην ιστορία της χώρας μας» και εξήρε το πνεύμα που έχουν επιδείξει οι Βρετανοί, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει αρχίσει να πορεύεται «στον προσεκτικό δρόμο της χαλάρωσης των περιορισμών μια και καλή».

Τις εκδηλώσεις της ημέρας διοργανώνει η φιλανθρωπική οργάνωση Marie Curie, που στηρίζει ασθενείς στο τελευταίο στάδιο της νόσου τους. Έχοντας θέσει την οργάνωση υπό την αιγίδα του, ο διάδοχος Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος σε δικό του μήνυμα δήλωσε ότι εμπνεύστηκε από την επινοητικότητα, ένιωσε ταπεινός από την αφοσίωση και συγκινήθηκε από τις θυσίες των πολιτών.

Κάλεσε όλους να επιδείξουν αποφασιστικότητα και να εργαστούν για ένα μέλλον εμπνευσμένο από τις υψηλότερες αξίες στη μνήμη των θυμάτων της πανδημίας.

Την Ημέρα Περισυλλογής στηρίζουν πάνω από 250 οργανώσεις αρωγής, θρησκευτικές ομάδες, πολιτικοί, επιχειρήσεις, φορείς του δημοσίου και κοινοτικές οργανώσεις.
 

Πηγή: skai.gr