Κλείσιμο

Η Βουλή της Ουκρανίας ενέκρινε την κήρυξη στρατιωτικού νόμου

Εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας το αίτημα του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο για κήρυξη στρατιωτικού νόμου στην χώρα, υπό την σκιά της αναζωπύρωσης της κρίσης στις σχέσεις με την Ρωσία.

Ο στρατιωτικός νόμος θα παραμείνει σε ισχύ για 30 ημέρες, αρχής γενομένης από τις 28 Οκτωβρίου, και αφορά περιοχές που συνορεύουν με την Ρωσία.

Οι Αρχές έχουν πλέον την δυνατότητα, μεταξύ άλλων, να επιταχύνουν την κινητοποίηση των ένοπλων δυνάμεων, να περιορίσουν τις συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους.

Η ένταση ξέσπασε χθες Κυριακή, όταν το ρωσικό Ναυτικό αιχμαλώτισε τρία ουκρανικά πλοία και τα πληρώματά τους στην Θάλασσα Αζόφ, ανοιχτά της Χερσονήσου της Κριμαίας. Οι ναύτες παραμένουν υπό κράτηση.

Ηνωμένες Πολιτείες, NATO και διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταδικάσει την στάση της Μόσχας, η οποία από την πλευρά της καταγγέλλει ότι τα ουκρανικά σκάφη εισήλθαν σε ρωσικά χωρικά ύδατα.

Αρχικά η κυβέρνηση είχε εισηγηθεί ο στρατιωτικός νόμος να διαρκέσει για δύο μήνες, αυτό αναθεωρήθηκε λόγω ανησυχιών της αντιπολίτευσης ότι ο κ. Ποροσένκο εκμεταλλευόταν τις αυξημένες εξουσίες του ώστε να αναβάλει την προκήρυξη προεδρικών εκλογών – όπου οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι έχει λιγοστές πιθανότητες επανεκλογής.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης η Βουλή ενέκρινε προκαταρκτικά την 31η Μαρτίου ως ημερομηνία για το στήσιμο της κάλπης.
Πηγή: skai.gr