Η Β. Μακεδονία ελπίζει στην άρση του βουλγαρικού βέτο για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

O Κιρίλ Πέτκοφ EPA

Η Βόρεια Μακεδονία δεν κρύβει τις μεγάλες ελπίδες της ότι οι νικητές των βουλγαρικών εκλογών, το κόμμα «Η Αλλαγή Συνεχίζεται», θα συμβάλουν στην άρση του βέτο στις διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με την ΕΕ. Την ίδια στιγμή, οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας επέτειναν την ίντριγκα, ανακοινώνοντας το όνομα του υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας που θα προτιμούσαν – τον Ντάνιελ Λόρερ από το «Η Αλλαγή Συνεχίζεται». Αυτό, πριν καν ακόμη ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Βουλγαρία. 

Ο ειδικός απεσταλμένος της Βόρειας Μακεδονίας για τις συνομιλίες με τη Βουλγαρία, Βλάντο Μπουτσκόφσκι, εξήγησε ότι μπορεί να βρει κοινό έδαφος με μια πιθανή νέα βουλγαρική κυβέρνηση που θα έχει πρωθυπουργό τον Κιρίλ Πέτκοφ και Υπουργό Εξωτερικών τον Λόρερ.

«Ο Λόρερ έχει εξαιρετικές γνώσεις και είναι ο στενότερος συνεργάτης του (Πέτκοφ). Ήταν στο γραφείο του όταν ήταν υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας. Είναι Εβραίος και έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Λέγεται ότι έχει εμπειρία στις διαπραγματεύσεις και ότι είναι το ιδανικό πρόσωπο για τη λύση (του προβλήματος)», δήλωσε ο Μπουτσκόφσκι στο Sloboden Pechat.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη EURACTIV Βουλγαρίας λίγο πριν από τις εκλογές, ο Κιρίλ Πέτκοφ εξήγησε ότι υποστηρίζει τον μεγαλύτερο πραγματισμό και τον εντατικότερο διάλογο με τη Βόρεια Μακεδονία.

Η «Αλλαγή Συνεχίζεται» προτείνει οι διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια να διεξαχθούν με τη συμμετοχή επιχειρηματιών και επιστημόνων και όχι μόνο ιστορικών.

 «Πρέπει να ξεκινήσουμε πραγματικές διαπραγματεύσεις, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής», δήλωσε ο Πέτκοφ.

Στην αποκλειστική συνέντευξή του στη EURACTIV, ο Κιρίλ Πέτκοφ ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να τη διευθύνει κάποιος όπως ο Ντάνιελ Λόρερ, ο οποίος είναι ένας «επενδυτής επιχειρηματικών κεφαλαίων που μιλάει έξι γλώσσες και διαπραγματεύεται όλη του τη ζωή».

Ο Πέτκοφ εξήγησε ότι θα υπάρξουν απαιτήσεις προς τα Σκόπια, όπως η προστασία των δικαιωμάτων των Βούλγαρων πολιτών και της βουλγαρικής μειονότητας – «αλλά όχι μέσω αλλαγής του Συντάγματος, διότι θα γίνει περίπλοκο».

Τώρα ο Βλάντο Μπουτσκόφσκι σχολιάζει ότι τα Σκόπια λαμβάνουν ενθαρρυντικά μηνύματα για τη νέα βουλγαρική στρατηγική, η οποία, όπως λέει, θα ικανοποιούσε τους [βορειο] μακεδόνες, αλλά σημειώνει ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος τους. 

Η Βόρεια Μακεδονία ολοκλήρωσε την ενσωμάτωση της στο ΝΑΤΟ

Είκοσι μήνες αφότου έγινε μέλος της βορειοατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας, η Βόρεια Μακεδονία ολοκλήρωσε τη φάση ένταξης των ενόπλων δυνάμεών της στις δομές διοίκησης και δυνάμεων του ΝΑΤΟ με κοινή δήλωση που υπεγράφη στα Σκόπια για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Πηγή: euractiv.gr