Η τροπική καταιγίδα Λαν πλήττει τη δυτική Ιαπωνία - Απομακρύνθηκαν 240.000 άνθρωποι σε ασφαλή περιοχή (Δείτε βίντεο)

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ ένας είναι σε σοβαρή κατάσταση, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση 

Σχεδόν 900 πτήσεις στην Ιαπωνία ακυρώθηκαν και 240.000 άνθρωποι διατάχθηκαν να εκκενώσουν σε ασφαλή περιοχή καθώς ο τυφώνας Λαν διέσχισε το κύριο νησί Χονσού της Ιαπωνίας, κοντά στην αρχαία πρωτεύουσα του Κιότο, κόβοντας την ηλεκτροδότηση σε δεκάδες χιλιάδες σπίτια, μεταδίδει το Reuters.

Ο τυφώνας Λαν, που πλησίαζε από τον Ειρηνικό Ωκεανό, έπληξε νωρίς την Τρίτη το νότιο άκρο του νομού Γουακαγιάμα, περίπου 400 χλμ. (250 μίλια) νοτιοδυτικά του Τόκιο, φέρνοντας ισχυρές βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους σε μια μεγάλη περιοχή της κεντρικής και δυτικής Ιαπωνίας.

Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις για πλημμύρες και κατολισθήσεις καθώς τα ποτάμια ανέβηκε η στάθμη των ποταμών και τμήματα γεφυρών καταστράφηκαν. Ανεμοστρόβιλοι έπληξαν πολλές περιοχές αλλά δεν προκάλεσαν μεγάλες ζημιές.

Μέχρι το βράδυ, το κέντρο της καταιγίδας, που είχε εξασθενήσει σε ισχύ τροπικής καταιγίδας, πλησίαζε τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, αν και οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν βροχές σε μια ευρεία περιοχή.

Ο τυφώνας συνέχισε να κινείται αργά, με περίπου 15 χιλιόμετρα την ώρα (9,3 mph), αυξάνοντας τον κίνδυνο πλημμυρών καθώς η βροχή έπληξε τις ίδιες περιοχές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τμήματα της κεντρικής Ιαπωνίας κατέγραψαν 585 mm (23 ίντσες) βροχής το 24ωρο έως τις 7:00 μ.μ. (1000 GMT).

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ ένας είναι σε σοβαρή κατάσταση, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NHK.

Οι αρχές δήλωσαν ότι δημιούργησαν κέντρα εκκένωσης σε ασφαλή κτίρια και ψηλά σημεία για τους κατοίκους σε 11 νομούς, στους οποίους η Υπηρεσία Πυροσβεστικής και Διαχείρισης Καταστροφών είπε να αναζητήσουν καταφύγιο.

Εκτός από τη διακοπή των πτήσεων, η επικίνδυνη βροχή και ο άνεμος προκάλεσαν το κλείσιμο ορισμένων δρόμων και την αναστολή των δεκάδων δρομολογίων των τρένων, αν και μέχρι το βράδυ της Τρίτης, ορισμένοι δρόμοι άνοιξαν ξανά.

Η καταιγίδα έρχεται λίγες μέρες μετά τον τυφώνα Χανούν που έπληξε την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής των διακοπών του Obon, όταν πολλά εργοστάσια κλείνουν και οι κάτοικοι των πόλεων επιστρέφουν στις πόλεις και τα χωριά τους.

Οι διακοπές ρεύματος έπληξαν σχεδόν 90.000 νοικοκυριά σε κεντρικές και δυτικές περιοχές, ανέφεραν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. 
 

Πηγή: skai.gr