Προειδοποίηση στην Ουάσιγκτον made in China

Αυστηρές προειδοποιήσεις από τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών προς την Ουάσινγκτον

Της Αθηνάς Παπακώστα

Σκληρό μήνυμα στέλνει το Πεκίνο στην Ουάσιγκτον καθώς προειδοποιεί ότι η Κίνα θα υιοθετήσει σκληρότερη στάση απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα - τον περασμένο Δεκέμβριο - ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Τσιν Γκανγκ, τόνισε ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα θα βρεθούν αντιμέτωπες και θα οδηγηθούν σε σύγκρουση νομοτελειακά εάν η Ουάσιγκτον δεν αλλάξει προσέγγιση και συνεχίσει να αυξάνει την ένταση στις διμερείς τους σχέσεις.

Η ρητορική του Γκανγκ αψηφά τις προβλέψεις ότι η Κίνα ίσως εγκαταλείψει τη διπλωματία του «Λύκου – Πολεμιστή» για μία ηπιότερη και πιο μετριοπαθή πολιτική στάση όσο οι δύο υπερδυνάμεις βρίσκονται αντίπαλες για το εμπόριο, την τεχνολογία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Ταϊβάν και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας στο πλαίσιο της ετήσιας συνεδρίασης του κινεζικού κοινοβουλίου υπογράμμισε ότι «εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πατήσουν το φρένο αλλά συνεχίσουν να επιταχύνουν στο λάθος μονοπάτι, καμία προστατευτική μπάρα δεν θα είναι αρκετή για να αποτρέψει τον εκτροχιασμό των σχέσεων και τότε σίγουρα θα υπάρξει σύγκρουση και αναμέτρηση».

Συνέχισε δε λέγοντας πως «τέτοιος ανταγωνισμός είναι ένα απερίσκεπτο ρίσκο με το διακύβευμα να έγκειται στα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο λαών ακόμη και για το μέλλον της ανθρωπότητας».

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, απάντησε ότι η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα παραμένει συνεπής. «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών σε ό,τι αφορά στις διμερείς μας σχέσεις. Ο πρόεδρος (Τζο Μπάιντεν) πιστεύει ότι προφανώς αυτή η ένταση οφείλει να αναγνωριστεί αλλά μπορεί να βρεθεί λύση. Εμείς επιδιώκουμε ανταγωνισμό, όχι σύγκρουση».   

Η τοποθέτηση του ανώτατου Κινέζου διπλωμάτη ο οποίος μάλιστα είχε διατελέσει και Πρέσβης της Κίνας στην Ουάσιγκτον ακολούθησε της ομιλίας του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ ο οποίος τη Δευτέρα στοχοποίησε για πρώτη φορά ανοιχτά τις Ηνωμένες Πολιτείες τονίζοντας ότι «δυτικές χώρες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχουν θέσει σε εφαρμογή πλήρη πολιτική ανάσχεσης, περικύκλωσης και καταστολής της Κίνας γεγονός το οποίο εγείρει προκλήσεις άνευ προηγουμένου για την ανάπτυξη της χώρας μας».

Τα σύννεφα στις σινοαμερικανικές σχέσεις πυκνώνουν ήδη από την εποχή διακυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες ο οποίος είχε εξαπολύσει εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας. Οι δύο χώρες βρίσκονται σταθερά απέναντι σε μία σειρά θεμάτων τα οποία, ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου έχουν πολλαπλασιαστεί. Ακόμη και η συνάντηση Μπάιντεν - Σι το περασμένο φθινόπωρο δεν έριξε τους τόνους.  

Μόλις πριν από έναν μήνα η ένταση ανάμεσα στις δύο αυτές χώρες χτύπησε εκ νέου κόκκινο μετά την κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού από την αμερικανική πολεμική αεροπορία με την Ουάσιγκτον να επιμένει ότι επρόκειτο για κατασκοπευτικό μπαλόνι και την Κίνα να την διαψεύδει κατηγορηματικά. Το γεγονός οδήγησε ακόμη στην αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στη χώρα.  

Την ίδια ώρα, η Δύση παρακολουθεί με καχυποψία τη στάση του Πεκίνου απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ζητώντας επίμονα από την Κίνα να μην προμηθεύσει τη Μόσχα με όπλα. Για τον Σι όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά αφού διερωτάται «γιατί οι ΗΠΑ ζητούν από την Κίνα να μην παρέχει όπλα στη Ρωσία ενώ εκείνες εξακολουθούν να πωλούν όπλα στην Ταϊβάν;».  

Αναλυτές εκφράζουν τις ανησυχίες τους για έναν νέο τύπου ψυχρού πολέμου καθώς παρατηρούν ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί δημοσίως λόγια που δεν συνηθίζει και η στάση που υιοθετεί γεννά ανησυχία στο εξωτερικό καθώς ανεβάζει με τη σειρά του τους τόνους απέναντι στην Ουάσιγκτον η οποία μέχρι πρότινος ήταν εκείνη που ύψωνε πρώτη τη φωνή αλλά που ακόμη και τώρα επιλέγει να διατηρεί πολιτικό διάλογο με το Πεκίνο.

Η τράπουλα λοιπόν ανακατεύεται εκ νέου με τις δύο υπερδυνάμεις να πολεμούν, προς το παρόν, φραστικά.

Πηγή: skai.gr