Κλείσιμο

Εκλογές στην Τουρκία: Τα «όπλα» του Ερντογάν και η δυναμική που αναζητεί η αντιπολίτευση των «έξι»

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί, παρά την εθνική τραγωδία που προκάλεσε ο σεισμός, την εκλογική του βάση

Του Αντώνη Αντζολέτου

Με περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια αστέγους από τον φονικό σεισμό ο Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε μέχρι τέλους στην απόφασή του να οδηγήσει τη χώρα του στις εκλογές στις 14 Μαΐου. Η οργή ξεχειλίζει και όσο και αν έχει μιλήσει για γρήγορη αποκατάσταση των πληγέντων η κατάσταση απαιτεί γρήγορα αντανακλαστικά και εξαιρετική λειτουργία του μηχανισμού. Ενδεχομένως να βλέπει πως όσο ο χρόνος περνάει τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα, καθώς δεν είναι εύκολο να πραγματοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί. Μετά από έναν τέτοιο σεισμό, άλλωστε ακόμα και ένα πολύ καλά οργανωμένο κράτος είναι αμφίβολο αν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει άμεσα και επαρκώς. Η αρωγή των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Σαουδική Αραβία αποτελεί μια θετική εξέλιξη.

Είναι σίγουρο πως σε μεγάλο βαθμό είχε επενδύσει και στην ασυνεννοησία της αντιπολίτευσης, ωστόσο οι «έξι» έστω και με δυσκολία κατέληξαν τελικά σε μια «σολομώντεια λύση». Το «τυράκι» στα μέλη της «Εθνικής Συμμαχίας» έχει δοθεί, καθώς σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης όλοι οι εταίροι θα αναλάβουν από κάποιο υπουργείο ή και την αντιπροεδρία με βασικό στόχο την αλλαγή του Συντάγματος και του τρόπου διακυβέρνησης της Τουρκίας σε ενισχυμένη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Στου διακηρυγμένους στόχους περιλαμβάνεται και η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί, παρά την εθνική τραγωδία που προκάλεσε ο σεισμός, την εκλογική του βάση. Πολύ δύσκολα θα χάσει επίσης την πρωτοβουλία των κινήσεων, καθώς είναι ένα «παιχνίδι» που το γνωρίζει πολύ καλά. Έχει στην κατοχή του, παρά τη φθορά που προκαλεί η εξουσία μετά από 21 συνεχόμενα χρόνια, ισχυρά χαρτιά κυρίως στο μηχανισμό του δημοσίου. Οι οικονομικές αναλύσεις που προέβλεπαν τον πληθωρισμό στην Τουρκία να παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα παγκοσμίως  - και το 2023 - έχουν περάσει πλέον σε δεύτερη μοίρα. Ο τουρκικός λαός περνάει δύσκολα, η λίρα έχει χάσει πάνω από το 30% της αξίας της, αλλά πλέον ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας είναι και άστεγο.  Το στοίχημα είναι αν θα μπορέσει να συσπειρώσει τον κόσμο γύρω από τη «σημαία» δείχνοντας ένα καλό πρόσωπο και προχωρώντας τάχιστα σε ανοικοδομήσεις στις κατεστραμμένες περιοχές.

Το αντίπαλον δέος, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μπορεί να έχει πιστωθεί τις επιτυχίες στους δήμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, ωστόσο δεν φαίνεται να πείθει τους αναλυτές πως μπορεί να επιβληθεί του σημερινού προέδρου. Δεν έχει το εκτόπισμα του Ερντογάν και μόνο το 40% της κοινής γνώμης δηλώνει ευχαριστημένο από τη δράση του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι ήδη μεγάλος σε ηλικία (71 ετών) και για αυτό άλλωστε εκτιμήθηκε πως θα ήταν χρήσιμο να μπουν στο «κάδρο» δίπλα του, ως μελλοντικοί αντιπρόεδροι, οι Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς. Η Εθνική Συμμαχία ψάχνει τον τρόπο να αποκτήσει μια δυναμική το λίγο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές. Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως αν ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος έκανε πίσω και «έδινε τόπο στα νιάτα» οι πιθανότητες για ήττα του Ερντογάν θα ήταν μεγαλύτερες.  Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να στηρίξει τον επικεφαλής των «έξι» και να μην κατεβάσει δικό του υποψήφιο στις εκλογές. Αυτή θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη για το κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο Ερντογάν από το 2002 δεν έχει χάσει ποτέ. Και θα επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις του προκειμένου να ανατρέψει τη συμμαχία που βρίσκεται απέναντί του. Αν και με τον Τούρκο πρόεδρο δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα σίγουρο έχει δηλώσει πως θα είναι υποψήφιος για τελευταία φορά. Θα συνοδευτεί ο «τελευταίος χορός» του σημερινού προέδρου στην πολιτική σκηνή από μια νίκη; Είναι μια πενταετής θητεία στην οποία θέλει να αφήσει τη σφραγίδα του και η επίκληση στο συναίσθημα των ψηφοφόρων αναμένεται να είναι ένα από τα όπλα του. Ανήλθε στην εξουσία στον απόηχο του σεισμού του 1999 και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αποχωρήσει στον απόηχο του νέου ισχυρού χτυπήματος του εγκέλαδου το 2023.

Πηγή: skai.gr