Η Γενοκτονία προκαλεί νέους τριγμούς

Παρά την έκκληση του αμερικανού προέδρου για το αντίθετο, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων υπερψήφισε το κείμενο με το οποίο αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, στις αρχές του 20ου αιώνα.

Το σχετικό κείμενο, που δεν είναι δεσμευτικό, υπερψηφίστηκε από 27 μέλη της επιτροπής, ενώ 21 το καταψήφισαν.

Επόμενο βήμα είναι να παραπεμφθεί το κείμενο στη Βουλή των Αντιπροσώπων προκειμένου να συζητηθεί στην ολομέλεια του Σώματος.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ χαρακτήρισε απαράδεκτη την έγκριση της πρότασης, τονίζοντας: Δυστυχώς ορισμένοι πολιτικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες έκλεισαν τα αυτιά τους στις εκκλήσεις να επιδείξουν λογική και για μία ακόμα φορά επιδίωξαν να θυσιάσουν μεγάλα προβλήματα για μικρά εσωτερικά πολιτικά παιχνίδια.

Από την πλευρά του ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς μετέφερε την απογοήτευση του αμερικανού προέδρου γι' αυτήν την εξέλιξη. Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα ότι η Τουρκία ένας από τους πιο πολύτιμους και σημαντικούς συμμάχους μας στον κόσμο δεν θα απαντήσει.

Ελπίζουμε ότι η απογοήτευση μπορεί να περιοριστεί σε δηλώσεις και να μη επεκταθεί σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη πράξη που θα μπορούσε να επηρεάσει τον πολύ καλό τρόπο με τον οποίο συνεργαζόμαστε με τους Τούρκους εδώ και πολλά χρόνια, δήλωσε ο Νίκολας Μπερνς.

Σύμφωνα με τον κ. Μπέρνς, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κοντολίζα Ράις προτίθεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό της, στον οποίο θα εκφράσει την απογοήτευσή της και το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση εργάστηκε πολύ σκληρά, προκειμένου να υπάρξει μία διαφορετική ψήφος.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ, σχολίασε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιτίθεται σθεναρά σε αυτή την απόφαση, η οποία αν εγκριθεί μπορεί να πλήξει στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις και τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.
Πηγή: skai.gr