Κλείσιμο

Μεταξύ 100 και 300 τα θύματα του νοσοκομείου στη Γάζα, λένε οι Αμερικανοί – «Μικρές ζημιές» σε κτίρια δείχνουν δορυφορικές εικόνες

Διαφορετικές εκτιμήσεις της Δύσης για τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων από το χτύπημα στο νοσοκομείο 

Διίστανται οι εκτιμήσεις, και στους κόλπους των Δυτικών, για τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων από το χτύπημα στο νοσοοκομείο Αλ Αχλί στη σκιά των αλληλοκατηγοριών Χαμάς και Ισραήλ για το ποιος ευθύνεται. 

Δορυφορικές εικόνες μετά το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας που παρουσίασε η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies, γνωστή και από τις αποκαλυπτικές της εικόνες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, φαίνεται να δείχνουν ότι η καταστροφή στο νοσοκομείο δεν ήταν τόσο μεγάλη. 

Η έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας συγκλόνισε την διεθνή κοινότητα, καθώς δεκάδες ή εκατοντάδες άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σε μια περίπτωση αυτού που θα αποκαλούσε κανείς έγκλημα πολέμου. Η έκρηξη σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη. Το νοσοκομείο, το οποίο ανήκει στην αγγλικανική εκκλησία, είναι ένα από τα λίγα νοσοκομεία που εξακολουθούσαν να δέχονται και να φροντίζουν ασθενείς στον παλαιστινιακό θύλακα.

Maxar

Για τον αριθμό των νεκρών από την έκρηξη στο νοσοκομείο δίνονται τρεις διαφορετικές εκτιμήσεις.

Όπως μετέδωσε το CNN, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών στο νοσοκομείο των Βαπτιστών είναι μεταξύ 100 και 300.

Το CNN ανέφερε ότι σύμφωνα με την αναφορά που έχει στην κατοχή του, η αξιολόγηση «παρατήρησε μόνο ελαφρές δομικές ζημιές στο νοσοκομείο», χωρίς να παρατηρηθούν ζημιές στο κεντρικό κτίριο και χωρίς κρατήρες πρόσκρουσης.

Ο αριθμός των θυμάτων από το χτύπημα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί την Τρίτη στη Γάζα είναι «πιθανόν στο κατώτερο επίπεδο του εύρους μεταξύ 100 και 300 θανάτων», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε έκθεση αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, σε αποσπάσματα του οποίου είχε πρόσβαση αργά χθες, Πέμπτη, το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην έκθεση που υποβλήθηκε στο Κογκρέσο υποστηρίζεται ότι, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Τζο Μπάιντεν, το Ισραήλ «πιθανόν δεν βομβάρδισε το νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας».

«Επεξεργαζόμαστε ακόμα τον αριθμό των νεκρών και η εκτίμησή μας μπορεί να εξελιχθεί, αλλά ο απολογισμός αυτός αντιπροσωπεύει σε κάθε περίπτωση μια συγκλονιστική απώλεια σε ανθρώπινες ζωές», εκτίμησε το ODNI, το γραφείο που συντονίζει το σύνολο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν παρατήρησαν «παρά μόνο μικρές ζημιές σε δομικά στοιχεία του νοσοκομείου». «Δεν υπάρχουν ευδιάκριτες ζημιές στο κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου ούτε κρατήρας», αναφέρεται στα αποσπάσματα της έκθεσης αυτής.

Σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών, «Παλαιστίνιοι μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας εκτίμησαν ότι η έκρηξη πιθανόν προκλήθηκε από αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας ή πυραύλου από τον Ισλαμικό Τζιχάντ», σύμφωνα με τα αποσπάσματα του εγγράφου που διάβασε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ -το οποίο το αρνείται- ότι βομβάρδισε την Τρίτη το νοσοκομείο Αχλί Αράμπ στη Γάζα. Το χτύπημα αυτό προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 471 ανθρώπων μεταξύ αυτών που, έχοντας εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω της σύγκρουσης, είχαν βρει καταφύγιο στον περίβολο του νοσοκομείο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ευρωπαίος υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών, ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκτίμησε σε «μερικές δεκάδες» τον αριθμό των νεκρών από το χτύπημα αυτό. Και εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επίσης αμφισβήτησε τον αριθμό που επικαλείται η Χαμάς: «Πού είναι όλα τα πτώματα;», διερωτήθηκε.

Maxar

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο του Γαλλικού Πρακτορείου δείχνουν δεκάδες πτώματα τυλιγμένα σε σημαίες, σε ειδικούς σάκους ή καλυμμένα με κουβέρτες.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι διαθέτει "αποδείξεις" για το ότι ευθύνεται ο Ισλαμικός Τζιχάντ, άλλη παλαιστινιακή οργάνωση, για το πλήγμα στο νοσοκομείο.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κόνρικους επανέλαβε ότι "δεν πρόκειται για ισραηλινή βόμβα διότι δεν υπάρχει κρατήρας στις φωτογραφίες".

Σύμφωνα με τον Ισλαμικό Τζιχάντ, συμμαχική οργάνωση της Χαμάς, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ, βόμβα που ερρίφθη από αεροσκάφος του ισραηλινού στρατού προκάλεσε την τραγωδία στο νοσοκομείο.

Το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων έδωσε 471 νεκρούς και 214 τραυματίες, ενώ αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ανώνυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι οι απώλειες στο νοσοκομείο της Γάζας εκτιμώνται από 10 έως 50 άτομα. 

Το νοσοκομείο Αλ Αχλί χτυπήθηκε από πύραυλο το βράδυ της Τρίτης. Η Χαμάς κατηγόρησε αμέσως τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος βομβαρδίζει καθημερινά τον θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου, αναφέροντας ότι η έκρηξη είχε αφήσει 200 έως 500 νεκρούς. Το μεσημέρι της Τετάρτης, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ότι σκοτώθηκαν  τουλάχιστον 471 άτομα.

Ο Ισραηλινός Στρατός αρνήθηκε ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση και κατηγόρησε την παλαιστινιακή οργάνωση για Ισλαμική Τζιχάντ. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, επρόκειτο για πύραυλο της οργάνωσης που εκτοξεύτηκε προς το Ισραήλ και έχασε τον στόχο της. «Με αρκετούς πυραύλους έχουν γίνει λάθη εκτόξευσης», επιβεβαίωσε αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ευρωπαϊκών υπηρεσιών πληροφοριών το βράδυ της Τετάρτης.

 Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις δηλώσεις του από το Ισραήλ ανέφερε ότι όπως φαίνεται το χτύπημα έγινε από την άλλη πλευρά, κατηγορώντας την Ισλαμική Τζιχάντ.

Maxar

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr