O μαθηματικός με την καρφίτσα-αράχνη που απειλεί να εκτοπίσει τον Μακρόν

Ο Σέντρικ Βιλάνι, έχει ξεκινήσει την καμπάνια του για τη θέση του δημάρχου του Παρισιού, φορώντας μια καρφίτσα - αράχνη στο πέτο του παλτού του.

Ο Βιλάνι επισκέφτηκε μια υπαίθρια αγορά  στη λατινική συνοικία του Παρισιού και  συνομίλησε με τους αγοραστές και τους πωλητές. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Βιλάνι, 46 ετών, μαθηματικός που έγινε πολιτικός πριν από τρία χρόνια, είναι πολύ πιθανό να κερδίσει τις εκλογές τον Μάρτιο. 

Την Κυριακή, ο Μακρόν κάλεσε τον Βιλάνι στο γραφείο του στο Μέγαρο Ηλυσίων για να συζητήσουν την εκλογή του. Ο Βιλάνι με τη σειρά του δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν θα αποχωρήσει από τον αγώνα.

Το Σάββατο, πριν τη συνάντησή του με τον Μακρόν, ο Βιλάνι δήλωσε ότι εμπιστεύεται την κρίση των ψηφοφόρων για την εκλογή δημάρχου. «Δεν κερδίζετε τις εκλογές στο Παρίσι μέσω μηχανισμών ανάμεσα στα κόμματα», δήλωσε στο Reuters.

Ο Βιλάνι, που έχει κερδίσει μετάλλιο Φιλντς, το βραβείο Νόμπελ των μαθηματικών, λέει αν εκλεγεί θα επενδύσει 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα πράσινο πρόγραμμα για τα τρένα στο κεντρικό Παρίσι.

Ο υποψήφιος δήμαρχος, ωστόσο, δεν αποκάλυψε αν υπάρχει κάποιος συμβολισμός πίσω από την καρφίτσα - αράχνη. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που μια καρφίτσα - αράχνη μπαίνει στην πολιτική. 

Η Μπρέντα Χέλε φορούσε μια φορά όταν, ως πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας στο πλαίσιο της συζήτησης περί Brexit, εξέδωσε απόφαση ότι ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε ενεργήσει παρανόμως στην αναστολή του κοινοβουλίου. 
 

Πηγή: Reuters