Φεύγει εντός του έτους από την Ντάουνινγκ Στριτ ο Ντόμινικ Κάμινγκς

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός


Ο κορυφαίος σύμβουλος του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς αναμένεται να εγκαταλείψει την Ντάουνινγκ Στριτ έως το τέλος του έτους.

Σε δήλωσή του τη νύχτα της Πέμπτης προς το BBC ο αμφιλεγόμενος πρώην επικεφαλής στρατηγικής της εκστρατείας υπέρ του Brexit ανέφερε ότι εμμένει σε όσα είχε γράψει στο ιστολόγιό του προ μηνών, ότι δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους θέλει να έχει καταστεί περιττός στον κυβερνητικό μηχανισμό.

Η δήλωση αυτή εκλαμβάνεται από τους Βρετανούς πολιτικούς σχολιαστές ως προαναγγελία παραίτησης.

Πιστεύεται, ωστόσο, ότι η αποχώρησή του από την Ντάουνινγκ Στριτ επισφραγίστηκε μετά από την απρόσμενη παραίτηση του στενού του συνεργάτη και διευθυντή επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου Λι Κέιν.

Η προαναγγελία αποχώρησης του κ. Κέιν στο τέλος του έτους ακολούθησε τις σφοδρότατες αντιδράσεις υπουργών, βουλευτών, συμβούλων, ακόμα και της συντρόφου του Πρωθυπουργού Κάρι Σίμοντς μετά από την πληροφορία ότι του είχε προσφερθεί η θέση του προσωπάρχη της Ντάουνινγκ Στριτ.

Στους κ.κ. Κάμινγκς και Κέιν χρεώνεται μία συχνά υπερβολικά επιθετική επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, οι συχνές συγκρούσεις με βουλευτές, υπουργούς και στελέχη της δημόσιας διοίκησης, η αποξένωση του Πρωθυπουργού από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος όπως πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές επισημαίνουν, καθώς και οι κακοί επικοινωνιακοί χειρισμοί στη διάρκεια της πανδημίας.

Οι Financial Times γράφουν ότι μαζί με τους κ.κ. Κάμινγκς και Κέιν αναμένονται και οι αποχωρήσεις άλλων στελεχών της εκστρατείας Vote Leave υπέρ του Brexit που μεταπήδησαν στην Ντάουνινγκ Στριτ μετά από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Μπόρις Τζόνσον.

Προσθέτουν δε ότι σύμφωνα με ορισμένες κυβερνητικές πηγές, οι Κάμινγκς και Κέιν θεωρούνται ύποπτοι για τη διαρροή των πληροφοριών περί του δεύτερου lockdown που επίκειτο στις αρχές του μήνα, με αποτέλεσμα την επίσπευση των ανακοινώσεων από τον Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα εξάλλου με τους Times, ο Βρετανός Πρωθυπουργός σχεδιάζει να αξιοποιήσει την αλλαγή φρουράς στην ομάδα των συμβούλων του για να υιοθετήσει ένα πιο συναινετικό προφίλ, να αποκαταστήσει τις γέφυρες με τους βουλευτές του και να τερματίσει τους λεγόμενους «πολιτισμικούς πολέμους» του κ. Κάμινγκς, δηλαδή τη μετωπική αντιπαράθεση με κοινωνικές ομάδες, προσωπικότητες και φορείς του δημόσιου βίου με διαφορετικές πεποιθήσεις ή ιδεολογίες.

Πηγή: skai.gr