Κλείσιμο

FAZ για Γάζα: Ο «απρόθυμος» Μπάιντεν και ο υποβαθμισμένος ρόλος της ΕΕ

Στο ρόλο των ΗΠΑ - και τον υποβαθμισμένο - ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Εγγύς Ανατολή εστιάζει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Όπως σημειώνει: «Ο Μπάιντεν στην πραγματικότητα δεν ήθελε να ασχοληθεί επειγόντως με το θέμα της Εγγύς Ανατολής. Προτεραιότητα δίνει στην οικονομική πολιτική, στην Κίνα και σε ό,τι αφορά την περιοχή αυτή, στο Ιράν. (...) Δεν είναι μόνο η περιφερειακή σταθερότητα που θα βελτιωθεί, αν αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή με τον έναν ή άλλον τρόπο. Στα δυτικά κράτη, που δέχονται κύματα μεταναστών, η εσωτερική πολιτική δέχεται πιέσεις, όπως φάνηκε και στη Γερμανία. Δεν υπήρξε ποτέ έλλειψη ιδεών για λύση, αλλά πολύ συχνά έλλειψη πολιτικής βούλησης.»

Για την στάση των Βρυξελλών η εφημερίδα παρατηρεί: «Η ΕΕ δεν παίζει καν τον δεύτερο ρόλο, ακόμη κι αν είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των Παλαιστινίων. Ο περιορισμός σε έναν καθαρά ανθρωπιστικό ρόλο εδώ και καιρό φαίνεται πολύ λίγος για όσα διακυβεύονται. Γι αυτό και η επίμονη διαπραγμάτευση για μια κοινή θέση στις Βρυξέλλες είναι χάσιμο χρόνου. Δεν είναι ένα θέμα που εξαρτάται από την Ουγγαρία,. H Γαλλία και η Γερμανία πέρυσι ξεκίνησαν δική τους πρωτοβουλία για την Εγγύς Ανατολή. Πρέπει να παραμείνουν σε αυτό. Δεν πρέπει κανείς να περιμένει μέχρι τον επόμενο πόλεμο».
 

Πηγή: DW - Δήμητρα Κυρανούδη