Επαφές του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ με αξιωματούχο της ΕΕ - Σε περίοπτη θέση η Τουρκία

Σε... περίοπτη θέση βρέθηκε η Τουρκία, μαζί με την Κίνα μάλιστα, στην επικοινωνία του νέου Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέικ Σάλιβαν με τον επικεφαλής του γραφείου της προέδρου της Κομισιόν Μπγιορν Ζάιμπερτ.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ανδρών συζητήθηκε η ανάγκη για στενότερη συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η Κίνα και η Τουρκία αναφέρει η Ουάσινγκτον.

 
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, "ο κ. Σάλιβαν υπογράμμισε τη δέσμευση του προέδρου (των ΗΠΑ Τζο) Μπάιντεν στη διατλαντική συμμαχία και την πρόθεση του να αποκαταστήσει και να αναζωογονήσει την εταιρική σχέση ΗΠΑ-ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της εμπορικής και της επενδυτικής σχέσης. Συζήτησαν τη σημασία της στενής συνεργασίας ΗΠΑ-ΕΕ για την πανδημία και την παγκόσμια ασφάλεια στον τομέα της υγείας, καθώς και την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και την κλιματική αλλαγή. Συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Τουρκίας".

Την επιφυλακτικότητά τους εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών κατά το πρόσφατο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για το αν η "επίθεση φιλίας" της Τουρκία θα διαρκέσει, επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά τη σημερινή ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στις Βρυξέλλες.

Την άποψη πως η Τουρκία θα επιδιώξει να εμφανιστεί σαν "συμβιβαστική δύναμη" τους επόμενους μήνες ώστε να προκαταλάβει τη νέα διοίκηση Μπάιντεν αλλά και να αποτρέψει οποιαδήποτε διαδικασία κυρώσεων από την Ευρώπη εκφράζει ο διευθυντής της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης, Μαξ Χόφμαν που μίλησε αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr