Ένωσε τους Ιρανούς ο θάνατος Σουλεϊμανί - O Τραμπ ο πιο μισητός πρόεδρος

Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, αν όχι δεκαετίες, οπαδοί και αντίπαλοι του ιρανικού καθεστώτος διαδηλώνουν μαζί στις εκδηλώσεις μνήμης και τις πορείες διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί. Ανάμεσα στους διαδηλωτές είναι και ο φοιτητής Εχσάν, ο οποίος δηλώνει στο γερμανικό πρακτορείο: «Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με πολιτική, είναι πλήγμα εναντίον μας». Ο 26χρονος δεν ανήκει στους υποστηρικτές του καθεστώτος. Θεωρεί ωστόσο ότι «αυτά τα διευθετούμε μεταξύ μας. Δεν αφορά τους Αμερικανούς».

Μόλις πριν από δύο μήνες διαδηλωτές και οπαδοί του ισλαμικού καθεστώτος συγκρούονταν βίαια με αφορμή την αύξηση των τιμών καυσίμων. Εδώ και μερικές μέρες δεν θρηνούν μόνο μαζί, αλλά ζητούν εκδίκηση. Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε μάλιστα πως «ο θάνατος του στρατηγού Σουλεϊμανί δεν δίχασε τους Ιρανούς, όπως προσδοκούσε ο πρόεδρος Τραμπ, αλλά τους ένωσε».

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης στην Αχβάζ, την Γκομ, αλλά και τη γενέτειρα του στρατηγού Κερμάν, όπου τουλάχιστον 50 άτομα ποδοπατήθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν ξέσπασε πανικός μεταξύ των συγκεντρωθέντων. Ως συνέπεια οι ιρανικές αρχές από φόβο για νέα τραγωδία ανέλαβαν τον ενταφιασμό της σορού.

Πότε αμερικανός πρόεδρος δεν ήταν τόσο μισητός όσο ο Τραμπ

 «Ο Σουλεϊμανί ήταν καλός και πιστός στρατιώτης που υπερασπίστηκε για πολλές δεκαετίες τη χώρα μας», λέει ο 43χρονος Μπέχναμ. «Τι θα γίνονταν αν το Ισλαμικό Κράτος εισέβαλλε στο Ιράν δεν θέλω καν να το φανταστώ. Ο Κασέμ το απέτρεψε αυτό γι αυτό και θα του είμαστε για πάντα ευγνώμονες», προσθέτει. Επί σειρά ετών ο ιρανός στρατηγός συντόνιζε τη μάχη των συμμάχων του Ιράν κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ακόμα και Ιρανοί που δεν έχουν τίποτα εναντίον των ΗΠΑ υιοθετούν τώρα συνθήματα όπως «Θάνατος στους Αμερικανούς». Μια 39χρονη αποκαλεί τον Τραμπ «εντελώς ηλίθιος» και τονίζει ότι «ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει κανένα δικαίωμα να σκοτώνει σε ξένη χώρα ένα ιρανό στρατιώτη, μόνο και μόνο επειδή τα συμφέροντα που υπηρετεί είναι διαφορετικά».

Στόχος της αμερικανικής επιχείρησης κατά του στρατηγού Σουλεϊμανί ήταν η εξασθένιση της ιρανικής ηγεσίας. Η μαζική συμμετοχή του κόσμου στις επικήδειες τελετές δείχνει ωστόσο ότι τελικά συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Και όλοι, οπαδοί και αντίπαλοι, μιλούν πλέον μόνο για εκδίκηση. Ποτέ στο παρελθόν, ούτε καν στο ξεκίνημα της ιρανικής επανάστασης το 1979, δεν ήταν τόσο μισητός στους Ιρανούς ένας αμερικανός πρόεδρος, όπως είναι σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ.
 

Πηγή: DW - Φαρσίντ Μοταχάρι, Τεχεράνη/ Στέφανος Γεωργακόπουλος
 

Πηγή: skai.gr