«Εκθετική» η αύξηση της μετάλλαξης Δ' στην Αγγλία με διασπορά μεταξύ παιδιών και νέων

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Οι λοιμώξεις κορωνοϊού στην Αγγλία αυξήθηκαν κατά 50% στο διάστημα μεταξύ 3 Μαΐου και 7 Ιουνίου, δηλαδή την περίοδο κατα την οποία η ινδική παραλλαγή Δέλτα κατέστη κυρίαρχη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα στοιχεία προκύπτουν από τη νεότερη μελέτη REACT-1 του Imperial College του Λονδίνου, με τους ερευνητές να κάνουν λόγο για «εκθετική αύξηση» των κρουσμάτων και να τοποθετούν το ρυθμό αναπαραγωγής του ιού, τη γνωστή ως τιμή R, στο 1,44.

Τα κρούσματα διπλασιάζονταν κάθε 11 ημέρες έως τις 7 Ιουνίου, υπολογίζουν οι ερευνητές του Imperial. Όπως εκτιμούν, ένας στους 670 κατοίκους της Αγγλίας ήταν φορέας εκείνη την ημέρα, με το επίκεντρο να παραμένει η ΒΔ Αγγλία.

Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται στους νέους. Η συχνότητα εμφάνισης του ιού είναι μεγαλύτερη στις ηλικίες από πέντε έως 12 και από 18 έως 24 ετών.

Σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες οι λοιμώξεις είναι σχεδόν πέντε φορές περισσότερες από ό,τι στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Αυτό αποδίδεται στα εμβόλια, με τον συνεπικεφαλής της μελέτης καθηγητή Στίβεν Ράιλι να σημειώνει ότι η πρόοδος του εμβολιαστικού προγράμματος «θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση της συνολικής ανάπτυξης της πανδημίας».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι καθησυχαστικό πως φαίνεται να υπάρχει πράγματι πολύ υψηλή προστασία από την ινδική μετάλλαξη στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες. Ο βαθμός προστασίας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι φαίνεται να έχει διαρραγεί η σύνδεση των κρουσμάτων με τις νοσηλείες στους άνω των 65. Αντιθέτως, οι νοσηλείες αυξάνονται για τους νέους που ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί.
 

Πηγή: skai.gr