Έκκληση για το νερό

Περισσότερα από ενάμιση εκατομμύριο παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από έλλειψη πόσιμου νερού, ανακοίνωσε η UNICEF. Συνολικά πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ περίπου 2,6 δισεκατομμύρια πολίτες στερούνται βασικών συνθηκών υγιεινής.
Η γενική διευθύντρια της Οργάνωσης, Αν Βένεμαν, απηύθυνε έκκληση να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για να επιτευχθεί από τώρα έως το 2015 ο στόχος που έχει καθοριστεί από τον ΟΗΕ να μειωθεί τουλάχιστον στο μισό ο πληθυσμός στη Γη που δεν έχει πρόσβαση στο πόσιμο νερό.
Σύμφωνα με τη UNICEF έχει σημειωθεί πρόοδος από το 1999 έως το 2004, αφού το πόσιμο νερό έφτασε από το78% που ήταν προσβάσιμο στο 83% για τον παγκόσμιο πληθυσμό. Αλλά στην δυτική Αφρική και την κεντρική Αφρική τα νούμερα αυτά κατεβαίνουν στο 55% (έναντι πάντως του 49% που ήταν το 1990).
Η UNICEF εκτιμά ότι το 88% της παιδικής θνησιμότητας οφείλεται στην έλλειψη υγιεινής και νερού, γεγονός που προκαλεί ασθένειες όπως είναι η διάρροια, ενώ συχνά η έλλειψη νερού προκαλεί και μετάδοση ασθενειών, όπως είναι η πνευμονία.
Πηγή: skai.gr