Δρόμος προς το... γάμο

Το νόμο στα χέρια τους πήραν περισσότεροι από 100 ινδοί εργένηδες, κάτοικοι της επαρχίας Μπιχάρ.

Όχι, δε βγήκαν στους δρόμους με τα όπλα, αλλά με τις τσάπες, προσπαθώντας να βρουν το δρόμο για τη... σκλαβιά, δηλαδή το γάμο.

Οι κάτοικοι του Μπαργουάν Κάλα, στα δυτικά της επαρχίας Μπιχάρ, εργάζονται πυρετωδώς για να φτιάξουν ένα δρόμο έξι χιλιομέτρων, που πιστεύουν ότι θα ενώσει το χωριό τους με τον υπόλοιπο κόσμο και θα τους οδηγήσει στο γάμο.

Στο χωριό, που είναι γνωστό ως χωριό των ανύπανδρων, μένουν 1.500 κάτοικοι, εκ των οποίων οι 121 είναι εργένηδες.

Οι ανύπανδροι άνδρες, που είναι ηλικίας από 16 μέχρι 80 χρονών, λένε πως το γεγονός ότι παραμένουν ελεύθεροι οφείλεται στο ότι το χωριό είναι πολύ απομονωμένο.

Το σχολείο δεν έχει δάσκαλο και το πιο κοντινό νοσοκομείο και αστυνομικό τμήμα είναι τουλάχιστον 45 χιλιόμετρα μακριά.

Χωρίς το δρόμο, οι προοπτικές ανάπτυξης φαίνονται ζοφερές και οι νύφες δεν έρχονται.

Οι κάτοικοι τονίζουν ότι ο τελευταίος γάμος στο χωριό έγινε πριν από 50 χρόνια και επισημαίνουν πως αυτοί που κατάφεραν να παντρευτούν, πήγαν να βρουν νύφη σε άλλα όχι τόσο απομονωμένα χωριά και μετά το γάμο ξαναγύρισαν στο χωριό τους.

Βέβαια τονίζουν πως ο δρόμος είναι απαραίτητος γιατί το ράφι δεν είναι ο μόνος εχθρός τους, καθώς φοβούνται και τους Μαοϊστές αντάρτες.

Χωρίς το δρόμο, οι προοπτικές ανάπτυξης φαίνονται ζοφερές και οι νύφες δεν έρχονται
Πριν από μερικά χρόνια, ένας πολιτικός, ο Ραμ Τσάντρα Σινγκ Γιάντα, το 2005, τους έδωσε ελπίδες και τους υποσχέθηκε μάλιστα, πως δε θα παντρευτεί προτού τους φτιάξει το δρόμο.

Οι κάτοικοι τον πίστεψαν και τον εξέλεξαν μέλος του τοπικού συμβουλίου.

Όμως, όχι μόνο δεν τους έφτιαξε το δρόμο, αλλά παντρεύτηκε και έγινε και μπαμπάς!

Όταν του υπενθύμισαν την υπόσχεσή του, τους απάντησε μα πιστεύατε ότι θα μείνω ανύπανδρος για πάντα;...

Βέβαια είπε ότι προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα με το δρόμο, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει κάτι γιατί η περιοχή είναι καταφύγιο προστασίας της άγριας ζωής.

Έτσι, αφού είδαν και απόειδαν, οι κάτοικοι ξεκίνησαν μόνοι τους την κατασκευή του δρόμου. Ήδη έχουν φτιάξει τα τρία χιλιόμετρα δρόμου και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι να τελειώσουν.

Ο επικεφαλής του χωριού, Ραμ Νταβάλ, μάλιστα τονίζει ότι ο δρόμος θα βοηθήσει και τους περίπου 10.000 κατοίκους των 10 γύρω χωριών.

Όμως, το μεγαλύτερο εμπόδιο στο δρόμο προς την... ελπίδα είναι ο νόμος, γιατί η περιοχή όπου γίνεται ο δρόμος είναι χαρακτηρισμένοι  καταφύγιο άγριας ζωής και είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα με το νόμο, ο οποίος δε φαίνεται να έχει ευαισθησίες σε θέματα... καρδιάς.
Πηγή: Πηγή: BBC, επιμέλεια Δέσποινα Χριστοπούλου