Διχάζει το συμβούλιο Ασφαλείας η Βόρεια Κορέα

Η επιβολή κυρώσεων εναντίον της Βόρειας Κορέας, μετά την πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε τη Δευτέρα, αναμένεται να συζητηθεί την Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Κίνα και Ρωσία τάσσονται υπέρ της επιβολής αυστηρών κυρώσεων, είναι αντίθετες, όμως, στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης, όπως έχουν προτείνει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Βρετανία, Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες, τα τρία άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμφωνούν ότι πρέπει να ληφθούν- και μάλιστα σύντομα- σκληρά μέτρα εναντίον της Πιονγιάνγκ. Από την πλευρά της η Ιαπωνία έχει ζητήσει να δοθεί μια σκληρή απάντηση της Διεθνούς Κοινότητας στη Βόρεια Κορέα. Την επιβολή κυρώσεων υποστηρίζει και η Νότια Κορέα.
Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον αξιολογεί την κατάσταση, τόνισε, όμως, ότι είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Βόρεια Κορέα ξεπέρασε το όριο, προχωρώντας σε πυρηνική δοκιμή.
Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, τηρώντας την ανωνυμία του, δήλωσε βέβαιος ότι τη Δευτέρα η Βόρεια Κορέα έκανε επιτυχή πυρηνική δοκιμή, επικαλούμενος πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και άλλων χωρών.
Εξάλλου, το πρωί της Τετάρτης σεισμική δόνηση στα βόρεια της Ιαπωνίας προκάλεσε υπόνοιες για δεύτερη πυρηνική δοκιμή, οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώθηκαν.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απηχώντας τις εκκλήσεις του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και του παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποίησε ότι αν διακοπεί η παροχή βοήθειας σε τρόφιμα εκατομμύρια απλοί βορειοκορετάτες απειλούνται με θάνατο από πείνα.
Νινέττα Βιδάλη
Πηγή: skai.gr