Κλείσιμο

"Διπλωματική φάρσα η υιοθέτηση της έκθεσης Γκόλντστοουν"

"Διπλωματική φάρσα" αποκάλεσε την Παρασκευή την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ της έκθεσης Γκόλντστοουν που κατηγορεί το Ισραήλ για "εγκλήματα πολέμου" κατά την διάρκεια της τελευταίας ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα.

"Ο ισραηλινός στρατός αντιμετώπισε τους αθώους άμαχους με βελούδινα γάντια. Η απόφαση του Συμβουλίου είναι μια διπλωματική φάρσα", δήλωσε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ Ελι Γισάι.

Ο Γισάι, που είναι και αναπληρωτής πρωθυπουργός, δήλωσε ότι πρόκειται για "μια απόφαση αντιισραηλινή που επισφραγίζει μια αντιισραηλινή έκθεση".

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δεν έχει αντιδράσει ακόμα.

Πέντε από τα 47 μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μεταξύ αυτών η Γαλλία και η Βρετανία, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία που θα στείλει την έκθεση Γκόλντστοουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Οι γάλλοι και οι βρετανοί υπεύθυνοι θεώρησαν σωστό να διαπραγματευτούν πρώτα με το Ισραήλ για την "υλοποίηση των προτάσεων που έγιναν στα δύο μέρη, κυρίως αυτές που αφορούν στην διεξαγωγή ερευνών", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γάλλος πρέσβης, Ζαν Μπατίστ Ματέι.

Σε ανακοίνωσή του δυτικός διπλωμάτης εξηγεί για ποιους λόγους κάποιες χώρες, μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ, ψήφισαν κατά της έκθεσης. "Αυτό το ψήφισμα υποκινήθηκε από ενδοπαλαιστινιακά και αραβικά συμφέροντα. Είναι πολιτικό και εξασθενίζει την έκθεση Γκόλντστοουν", σημειώνει στην ανακοίνωση του ο διπλωμάτης, στην οποία επίσης καταγγέλλει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές.

"Προωθώντας την έκθεση στη Νέα Υόρκη (στον ΟΗΕ), την οδηγεί σε αδιέξοδο", προσθέτει. 

Η Τουρκία κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει την "τραγωδία" στη Γάζα

Η Τουρκία ζήτησε την Παρασκευή από το Ισραήλ να σταματήσει την "ανθρωπιστική τραγωδία" στην Γάζα, αποκλείοντας την εξομάλυνση των διμερών τους σχέσεων για όσο διάστημα υποφέρουν οι Παλαιστίνιοι και οι διαπραγματεύσεις για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή βρίσκονται σε νεκρό σημείο

Πηγή: skai.gr