Διερευνητικές επαφές

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε να στείλει απεσταλμένους στο Κόσοβο, στο τέλος του μήνα, πριν λάβει την απόφασή του για το μέλλον της επαρχίας, όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων του Σώματος.

Στην αποστολή θα πάρουν μέρος οι πρεσβευτές ή οι αναπληρωτές τους από τα 15 κράτη - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, πριν αρχίσουν τη συζήτηση της πρότασης του μεσολαβητή Μάρτι Αχτισάαρι, ο οποίος τον περασμένο μήνα πρότεινε την υπό όρους ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Ο Βρετανός πρεσβευτής, Εμίρ Τζόουνς Πάρι, που προεδρεύει του Σώματος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αποστολή θα μεταβεί στο Κόσοβο στο τέλος του μήνα, υπό τον Βέλγο πρεσβευτή, Τζόχαν Φέρμπεκε.

Το Κόσοβο διοικείται από τα Ηνωμένα Εθνη από το 1999, όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τις σερβικές δυνάμεις.

Η Σερβία, με την υποστήριξη της Ρωσίας, αντιτίθεται στην ανεξαρτησία του Κοσόβου, επισημαίνοντας ότι μία σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα αποτελούσε παραβίαση των αρχών του ΟΗΕ για τον σεβασμό των συνόρων ενός εθνικά κυρίαρχου κράτους.

Ο Μάρτι Αχτισάαρι πρότεινε να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Κοσόβου, αλλά να τεθεί η περιοχή υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα κληθεί να στείλει αστυνομική δύναμη, στο πλευρό της στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ που βρίσκεται ήδη στην περιοχή.

Παράλληλα ο Αχτισάαρι πρότεινε να διασφαλιστεί η αυτοδιοίκηση για τους περίπου 100 χιλιάδες Σέρβους που έχουν μείνει στην περιοχή.
Πηγή: skai.gr