Διαδήλωση για την απελευθέρωση Οτσαλάν

Πολλές χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν στο Στρασβούργο, στην ανατολική Γαλλία, ζητώντας την απελευθέρωση του πρώην ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται στην Τουρκία από το 1999.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν έρθει στο Στρασβούργο μαζικά από τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, πραγματοποίησαν πορεία υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών, κρατώντας πανό στα οποία αναγραφόταν κυρίως "Ελευθερία στον Οτσαλάν".

"Καταδικάζουμε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες βοήθησαν την Τουρκία" να συλλάβει τον Οτσαλάν, δήλωσε ο Αχμέτ Γκιουλαμπί Ντερέ, μέλος του Εθνικού Κογκρέσου του Κουρδιστάν, που ήταν παρών στην πορεία.

Η ειρηνική αυτή διαδήλωση έχει επίσης στόχο να υπενθυμίσει ότι "επιθυμούμε μια διαδικασία διαλόγου και συμφιλίωσης" ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και τις κουρδικές οργανώσεις στην οποία η ΕΕ μπορεί να παίξει ρόλο μεσολαβητή", πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται από το 1999 στο νησί-φυλακή Ιμραλί στην Τουρκία, ζητάει νέα δίκη και καλύτερες συνθήκες κράτησης.
Πηγή: skai.gr