Διαδηλώσεις κατά του υγειονομικού πάσου σε Γαλλία, Ιταλία και Πολωνία

Διαδηλωτές κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους σε πόλεις σε όλη τη Γαλλία, για τέταρτο Σαββατοκύριακο, καταγγέλλοντας αυτούς που θεωρούν ως καταπιεστικούς κανόνες που αναγκάζουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να εμβολιαστούν κατά της COVID-19 και τους πολίτες να επιδεικνύουν ένα υγειονομικό πιστοποιητικό ("πάσο"), για πολλές καθημερινές δραστηριότητες.

Στη Λιόν, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει διαδηλωτές που εκτόξευσαν εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον αστυνομικών, σύμφωνα με τηλεοπτικά πλάνα.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στους δρόμους του Παρισιού, της Νίκαιας, του Μονπελιέ και άλλων πόλεων, με τους διαδηλωτές να κρατούν πλακάτ που έγραφαν «Όχι στη δικτατορία» και να φωνάζουν «Μακρόν, δεν θέλουμε το υγειονομικό πιστοποιητικό σου».

Τουλάχιστον 230.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος σε συγκεντρώσεις σε όλη τη Γαλλία, ο μεγαλύτερος αριθμός των τελευταίων 30 ημερών, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι διαδηλώσεις έχουν ενώσει μια ετερόκλιτη ομάδα ανθρώπων κατά του νόμου του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που έχει ως στόχο να βοηθήσει στην αναχαίτιση ενός τέταρτου κύματος μολύνσεων της COVID-19 το οποίο εξαπλώνεται σε όλη τη Γαλλία, αλλά και να βοηθήσει στη διασφάλιση της οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα.

Μεταξύ των διαδηλωτών, αριστεροί αναρχικοί, ακροδεξιοί, αλλά και υποστηρικτές των αντικυβερνητικών «κίτρινων γιλέκων», του κινήματος που ταρακούνησε την ηγεσία του Μακρόν την περίοδο 2018-2019, αλλά και άλλοι πολίτες που στρέφονται κατά των εμβολίων ή θεωρούν ότι το υγειονομικό πιστοποιητικό διαχωρίζει τους πολίτες.

Τα ποσοστά εμβολιασμού αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση από τον Μακρόν των σχεδίων του για το υγειονομικό πιστοποιητικό τον προηγούμενο μήνα. Τα 2/3 των Γάλλων έχουν τώρα λάβει τουλάχιστον μία δόση και ποσοστό 55% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από τη Δευτέρα, οι πολίτες θα πρέπει να δείχνουν το υγειονομικό πιστοποιητικό για να φάνε σε ένα εστιατόριο, να έχουν πρόσβαση σε μη επείγουσα θεραπεία σε νοσοκομείο ή για να ταξιδέψουν με τρένο ιντερσίτι. Το υγειονομικό πιστοποιητικό είναι ήδη απαραίτητο για την είσοδο σε πισίνες, μουσεία, αλλά και νυχτερινά κλαμπ.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν περιθώριο μέχρι τη 15η Σεπτεμβρίου να εμβολιαστούν αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αναστολή της σύμβασης εργασίας τους.

«Θα προτιμούσα να μην πληρώνομαι παρά να αναγκαστώ να κάνω το εμβόλιο», δήλωσε η νοσοκομειακή ψυχίατρος Νταϊάν Χέκινγκ στο Reuters στη διάρκεια της διαδήλωσης στο Παρίσι.

Παρόμοια υγειονομικά πιστοποιητικά --που δείχνουν αν ο κάτοχός τους έχει εμβολιαστεί, έχει πρόσφατο αρνητικό τεστ ή έχει νοσήσει-- έχουν εισαχθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά το γαλλικό πιστοποιητικό και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας, είναι ίσως το πιο εκτεταμένο μέτρο.

Οι διαδηλωτές στη Γαλλία κατηγορούν τον Μακρόν ότι ποδοπατά τις ελευθερίες τους και μεταχειρίζεται άνισα τους πολίτες. Ο πρόεδρος λέει πως οι ελευθερίες συνεπάγονται υποχρεώσεις που περιλαμβάνουν την προστασία της υγείας των άλλων.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, εννέα στους 10 ασθενείς με COVID-19 που εισήχθησαν στις μονάδες εντατικής θεραπείας στα τέλη Ιουλίου δεν είχαν εμβολιαστεί. Η πλειονότητα των Γάλλων υποστηρίζουν το υγειονομικό πιστοποιητικό, σύμφωνα με τις δημοσκοπ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ