Δεν ξεχνούν τις ταραχές

Οι μετανάστες στην Γαλλία προσήλθαν μαζικά στις κάλπες στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αναφέρει η αραβική εφημερίδα Αλ Κουντς, που εκδίδεται στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ελπίδα τους ήταν ότι ο καινούργιος πρόεδρος θα καταφέρει να λύσει τα σοβαρά προβλήματά τους, που είχαν ως αποτέλεσμα τις σοβαρές ταραχές του 2005.

Οι γάλλοι πολίτες που προέρχονται από αφρικανικές χώρες κατέκλυσαν τα εκλογικά κέντρα στις φτωχές συνοικίες όπου ζουν. Δεκάδες άτομα περίμεναν στις ουρές, μερικοί είχαν και καρότσια με μωρά. Οι μετανάστες νιώθουν ότι είναι Γάλλοι, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε κάθε επίπεδο, σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει:

• • Σχεδόν όλοι θεώρησαν ότι ο Νικολά Σαρκοζί είναι μια επιλογή προς το χειρότερο. Μερικοί δηλώνουν ανήσυχοι ότι σε περίπτωση εκλογής Σαρκοζί, μπορεί να επαναληφθούν ταραχές στα προάστιά τους.

Ο Σαρκοζί θυμίζει για αυτούς τις δύσκολες ημέρες που πέρασαν όταν ξέσπασαν οι ταραχές, καθώς θεωρούν ότι, ως υπουργός Εσωτερικών τότε, είχε εκφράσει ακραίες απόψεις εναντίον τους.

Ο χειρότερος αντίπαλος για τους μετανάστες σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι όμως ο υποψήφιος της άκρας δεξιάς Ζαν Μαρί Λεπέν, που έχει ως προγραμματικό στόχο την ανακοπή της μετανάστευσης.

Οι περισσότεροι ευελπιστούν ότι ο νέος πρόεδρος θα καταπολεμήσει τη φτώχεια, το ρατσισμό και θα βρει λύση για το πρόβλημα των αστέγων.

Η Αλ Κουντς σημειώνει, τέλος, ότι η Ομοσπονδία Ισλαμικών Οργανώσεων, που είναι η μεγαλύτερη ισλαμική οργάνωση στην Γαλλία, είχε καλέσει τους οπαδούς της να ψηφίσουν τον υποψήφιο της κεντροδεξιάς Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος αναδείχθηκε τρίτος στο πρώτο γύρο.
Πηγή: Σάντι Αγιούμπι