πυρκαγιά

Προσοχή στα δάση: Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιών από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή

Αιτία της σημαντικής αυτής επιδείνωσης αποτελεί η ενίσχυση των βόρειων ανέμων (6-7 Μποφόρ) πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα σε συνδυασμό με την εδραίωση θερμών και ξηρών συνθηκών

Κλείσιμο

Δεκάδες νεκροί σε Γάζα και Δυτική Όχθη τη νύχτα ενώ το Ισραήλ ετοιμάζεται για τη χερσαία επίθεση

Ο ισραηλινός στρατός πέταξε και πάλι φυλλάδια στους κατοίκους για να εκκενώσουν προς τον νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας - «Όλοι όσοι παραμένουν θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους λόγω των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων της Χαμάς σε περιοχές αμάχων»

Τουλάχιστον 55 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι θα εντείνει την εκστρατεία βομβαρδισμού του παλαιστινιακού θύλακα, επεσήμανε η κυβέρνηση της Χαμάς.

Τουλάχιστον 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν «τη νύκτα ως τις 06:00 το πρωί και περισσότερες από 30 κατοικίες καταστράφηκαν», σημείωσε στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα.

Την ίδια στιγμή, 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera ανέφερε ότι βομβαρδίστηκε το τέμενος Αλ Ανσάρ στην περιοχή.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) και η Σιν Μπετ – η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ – επιβεβαίωσαν την αεροπορική επιδρομή στη Τζενίν και υποστήριξαν ότι έπληξαν υπόγειο καταφύγιο στην περιοχή του τεμένους, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο μαχητές της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το τέμενος χρησιμοποιούνταν ως «κέντρο διοίκησης για τον σχεδιασμό επιθέσεων» και «βάση για τη διεξαγωγή τους». Αυτός ο «τρομοκρατικός πυρήνας» είχε οργανώσει, όπως ανέφερε ο στρατός, επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό στις 14 Οκτωβρίου κοντά στον φράκτη που χωρίζει το Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Αλλού στη Δυτική Όχθη ένας Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του σε στρατιωτική επιδρομή στη Ναμπλούς και ένας ακόμη σκοτώθηκε στην Τούμπας, πρόσθεσε το υπουργείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παλαιστινιακής Αρχής, τουλάχιστον 89 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η επίθεση που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος πυροδότησε έναν νέο πόλεμο με χιλιάδες θύματα εκατέρωθεν.

Έκτοτε, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν προβεί σε εκατοντάδες συλλήψεις υπόπτων στη Δυτική Όχθη.

Θέμα χρόνου η χερσαία επίθεση 

Οι ισραηλινοί σφυροκοπούν αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας, προετοιμάζοντας την επόμενη φάση της επιχείρησής τους κατά του παλαιστινιακού θύλακα που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς από το 2007.

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων IDF, Ντανιέλ Χαγκάρι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο ότι ο ισραηλινός στρατός θα «εμβαθύνει» και θα «αυξήσει» τις επιθέσεις του στη Γάζα, ενώ ο στρατός πέταξε και πάλι φυλλάδια στους κατοίκους για να εκκενώσουν προς τον νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζα. 

«Όλοι όσοι παραμένουν θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους λόγω των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων της Χαμάς σε περιοχές αμάχων» αναφερόταν στα φυλλάδια. 

Σε μια τελευταία εξέλιξη - που είναι ενδεικτική της κλιμάκωσης της έντασης και του φόβου περιφερειακής εξάπλωσης του πολέμου - οι αρχές του Ισραήλ πρόσθεσαν 14 κοινότητες στο σχέδιο εκκένωσης του βόρειου τμήματος της χώρας, κοντά στη μεθόριο με τη Συρία και τον Λίβανο.

Πηγή: skai.gr