Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την απελευθέρωση «αθώων Αμερικανών» από το Ιράν και ανακοίνωσε νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη

Την απελευθέρωση Αμερικανών από το Ιράν επιβεβαίωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ ανακοίνωσε νέες κυρώσεις στον πρώην πρόεδρο και την υπηρεσία πληροφοριών του Ιράν για παράνομη κράτηση πολιτών

Ο Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την απελευθέρωση «αθώων Αμερικανών» από το Ιράν, ενώ ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε έναν πρώην πρόεδρο και την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας για παράνομη κράτηση πολιτών.

H δήλωση του Αμερικανού προέδρου:

Σήμερα, πέντε αθώοι Αμερικανοί που ήταν φυλακισμένοι στο Ιράν επιστρέφουν επιτέλους στα σπίτια τους.

Ο Siamak Namazi, ο Morad Tahbaz, ο Emad Sharghi και δύο πολίτες θα επανενωθούν σύντομα με τα αγαπημένα τους πρόσωπα—μετά από χρόνια αγωνίας, αβεβαιότητας και βασάνων. Είμαι ευγνώμων στους εταίρους μας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για τις ακούραστες προσπάθειές τους να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε αυτό το αποτέλεσμα, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων του Κατάρ, του Ομάν, της Ελβετίας και της Νότιας Κορέας.

Δίνω ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ, και στον Σουλτάνο του Ομάν, Χάιθαμ μπιν Ταρίκ, που και οι δύο συνέβαλαν στη διευκόλυνση αυτής της συμφωνίας κατά τη διάρκεια πολλών μηνών δύσκολης και βασικής αμερικανικής διπλωματίας.

Καθώς γιορτάζουμε την επιστροφή αυτών των Αμερικανών, θυμόμαστε και αυτούς που δεν επέστρεψαν. Καλώ το ιρανικό καθεστώς να δώσει πλήρη απολογισμό του τι συνέβη στον Μπομπ Λέβινσον. Η οικογένεια Levinson αξίζει απαντήσεις. Σήμερα, επιβάλλουμε κυρώσεις στον πρώην Πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και στο ιρανικό Υπουργείο Πληροφοριών βάσει του νόμου Levinson για τη συμμετοχή τους σε παράνομες κρατήσεις. Και, θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κόστος στο Ιράν για τις προκλητικές του ενέργειες στην περιοχή.

Ο πρόεδρος προέτρεψε επίσης τους Αμερικανούς να αποφύγουν τα ταξίδια στη χώρα, η οποία έχει επανειλημμένα φυλακίσει πολίτες των ΗΠΑ:

Και καθώς καλωσορίζουμε στο σπίτι τους συμπολίτες μας, υπενθυμίζω για άλλη μια φορά σε όλους τους Αμερικανούς τους σοβαρούς κινδύνους του ταξιδιού στο Ιράν. Οι κάτοχοι αμερικανικών διαβατηρίων δεν πρέπει να ταξιδεύουν εκεί.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει μια μακροχρόνια ταξιδιωτική προειδοποίηση που δηλώνει: «Μην ταξιδεύετε στο Ιράν λόγω του κινδύνου απαγωγής και της αυθαίρετης σύλληψης και κράτησης πολιτών των ΗΠΑ». Όλοι οι Αμερικανοί θα πρέπει να προσέχουν αυτά τα λόγια και δεν έχουν καμία προσδοκία ότι η απελευθέρωσή τους μπορεί να εξασφαλιστεί εάν δεν το κάνουν.

Πηγή: Guardian