Κλείσιμο

Mήνυμα Τζόνσον: Θα υλοποιήσουμε το Brexit πάση θυσία (video)

Ποιος είναι ο Αλεξάντερ Μπόρις ντε Πφέφελ Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι από την Τρίτη ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά.

Ο κ. Τζόνσον κέρδισε 92.153 ψήφους έναντι 46.656 ψήφων του Τζέρεμι Χαντ στην εσωκομματική διαδικασία διαδοχής της Τερέζα Μέι, δηλαδή ποσοστό περίπου 66%.

Στις πρώτες δηλώσεις του ο 55χρονος νέος ηγέτης των Τόρις και νέος πρωθυπουργός είπε ότι έχει ως στόχο να υλοποιήσει το Brexit, να νικήσει τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν και να ενώσει τη διαιρεμένη Βρετανία. «Θα ενεργοποιήσουμε τη χώρα, θα υλοποιήσουμε το Brexit πάση θυσία» ανέφερε χαρακτηριστικά στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατέυθυνση ο νέος βρετανός πρωθυπουργός.

Ο κ,. Τζόνσον θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ την Τετάρτη το απόγευμα, λίγη ώρα αφότου η κα Μέι θα έχει υποβάλει την παραίτησή της.

Εκτός κυβέρνησης Τζόνσον έθεσε εαυτόν ο Βρετανός υπουργός Δικαιοσύνης

Την παραίτησή του από την κυβέρνηση, όπως είχε προαναγγείλει, επιβεβαίωσε στην ουσία μέσω Twitter ο Βρετανός υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκωκ.

Ο κ. Γκωκ είχε πει ότι δε θα υπηρετούσε σε μία κυβέρνηση υπό τον Μπόρις Τζόνσον, καθώς διαφωνεί με την προθυμία του να βγάλει τη Βρετανία εκτός ΕΕ χωρίς συμφωνία. 

Στην ανάρτησή του αναφέρει πως από αύριο θα υπηρετεί το κόμμα ως απλός βουλευτής. Συνεχάρη πάντως για την εκλογή του τον νέο ηγέτη της χώρας.

Τις παραιτήσεις τους πριν ο κ. Τζόνσον λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη βασίλισσα έχουν προαναγγείλει και άλλοι υπουργοί, όπως ο Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Λίγο πριν την ανακοίνωση της νίκης του κ. Τζόνσον την παραίτησή της υπέβαλε και η υφυπουργός Παιδείας Αν Μίλτον επικαλούμενη τη θέση της στο Brexit.

Σημειώνεται ότι ο πρώτος ξένος ηγέτης που συνεχάρη τον Μπόρις Τζόνσον ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter. "Συγχαρητήρια στον Μπόρις Τζόνσον για την ανάληψη της πρωθυπουργίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα είναι ένας εξαιρετικός πρωθυπουργός!" σημείωσε. 

Η Βρετανία είναι πιθανότερο να αποχωρήσει από την EE χωρίς μια συμφωνία αφού ο Μπόρις Τζόνσον επελέγη να διαδεχθεί την Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία πρειδοποιεί πάντως ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.






Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο - skai.gr