Προσωρινή εκεχειρία με τους Ταλιμπάν ανακοίνωσε ο Άσραφ Γκάνι

Προσωρινή εκεχειρία με τους Ταλιμπάν, μέχρι τις 20 Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γκάνι, με την ευκαιρία της γιορτής Άιντ αλ Φιτρ που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού και της νηστείας.

Ο Άσραφ Γκάνι δήλωσε ωστόσο ότι θα συνεχιστούν οι μάχες εναντίον άλλων αντάρτικων ομάδων και του Ισλαμικού Κράτους.

Η εκεχειρία αυτή θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, «την 27η ημέρα του Ραμαζανιού και θα συνεχιστεί ως την πέμπτη ημέρα της γιορτής Άιντ αλ Φιτρ», που πρόκειται να ξεκινήσει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

«Αυτή η κατάπαυση του πυρός αποτελεί ευκαιρία για τους Ταλιμπάν να συνειδητοποιήσουν ότι η βίαιη εκστρατεία τους δεν κερδίζει τις καρδιές και τη σκέψη των Αφγανών, αλλά ότι, αντίθετα, τους απομακρύνει», ανέφερε επίσης ο Γκάνι.

Τόνισε ότι με την ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός «ενσαρκώνουμε τη δύναμη της αφγανικής κυβέρνησης και τη βούληση του λαού για ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν».

Ο Αφγανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί απάντηση στην «ιστορική φάτουα των Αφγανών ουλεμάδων» που κήρυξαν τη Δευτέρα ότι η τρομοκρατία αντιβαίνει στις αρχές του ισλάμ.

Περισσότεροι από 2.000 θρησκευτικοί διδάσκαλοι από όλη τη χώρα εξέδωσαν τη Δευτέρα φάτουα, δηλαδή θρησκευτικό διάταγμα, με την οποία απαγορεύουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας και ζητούν από τους Ταλιμπάν να αποκαταστήσουν την ειρήνη και να επιτρέψουν την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.

Σημειώνεται ότι ο Γκάνι τον Φεβρουάριο προσέφερε την αναγνώριση των Ταλιμπάν ως νόμιμη παράταξη στο πλαίσιο πολιτικής διαδικασίας για να τερματιστούν οι 16χρονες συγκρούσεις οι οποίες μόνο το προηγούμενο έτος σκότωσαν και τραυμάτισαν περισσότερους από 10.000 Αφγανούς πολίτες.
Πηγή: skai.gr