Άρωμα δυσκολιών για τη Μέρκελ στην πρώτη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών

Τις δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπίσει η αποδυναμωμένη Άνγκελα Μέρκελ στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Γερμανία φανέρωσε η πρώτη τηλεοπτική συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, που, όπως προβλέπει η παράδοση, έγινε λίγες ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες.

Οι επικεφαλής των δύο πιθανών εταίρων της κ. Μέρκελ, ο Κρίστιαν Λίντερ των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και η Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ των Πράσινων εμφανίστηκαν προσεκτικά ανοιχτοί σε διερευνητικές επαφές με το Χριστιανοδημοκρατικό μπλοκ, όμως συγκρούστηκαν ανοιχτά για την κλιματική αλλαγή και ξεκαθάρισαν ότι η συνεργασία τους δεν θα δοθεί άνευ όρων.

Ο κ. Λίντερ είπε ότι όλα τα κόμματα θα πρέπει να σκεφτούν πώς θα συμβάλουν στην πολιτική «σταθερότητα», με την κ. Γκέρινγκ-Έκαρντ να αντιτείνει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της τρικομματικής συνεργασίας, αλλά «όχι με οποιοδήποτε κόστος». Η Πράσινη ηγέτιδα προσέθεσε με νόημα ότι οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στα κόμματα θα είναι «δύσκολες» και «περίπλοκες».

Η κ. Μέρκελ απέφυγε να πάρει θέση στην κόντρα των δύο πιθανών εταίρων της, αν και σε κάποιο σημείο χαιρέτισε την «πραγματιστική» στάση του αρχηγού των Ελεύθερων Δημοκρατών.

Το έργο της κ. Μέρκελ για αυτόν τον τρικομματικό «συνασπισμό Τζαμάικα» περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από τις πιέσεις των Χριστιανοκοινωνιστών συμμάχων της για ετήσιο πλαφόν στην υποδοχή αιτούντων άσυλο. Επιπρόσθετος πονοκέφαλος θα είναι η ανάγκη να πετύχει ισορροπίες στην κατανομή υπουργείων, όπου το FDP αναμένεται να ζητήσει ένα από τα οικονομικά χαρτοφυλάκια.

Στο πάνελ συμμετείχε και ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος επαναβεβαίωσε ότι το κόμμα του – που κατρακύλησε σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά – δεν προτίθεται να επαναλάβει την συγκυβέρνηση με την κ. Μέρκελ. «Μία δυνατή αντιπολίτευση, στη φάση που βρισκόμαστε, είναι πραγματικά σημαντική», είπε.

Όσον αφορά την προοπτική τρικομματικής κυβέρνησης, ο κ. Σουλτς ειρωνεύτηκε την κ. Μέρκελ, αποκαλώντας την «σκούπα» που δεν έχει ιδεολογικό προσανατολισμό και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να συνεργαστεί με του Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους.

Κατηγόρησε δεν την κ. Μέρκελ ότι φέρει ευθύνη για τις βαθιές απώλειες των δύο μεγάλων κομμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι πολιτικές της εκθρόνισαν τον μεγάλο συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.

Η επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών χαμογελούσε ελαφρώς ειρωνικά κατά τις επιθέσεις Σουλτς, ενώ εν τέλει απάντησε ότι λυπάται που το έργο του μεγάλου συνασπισμού την τελευταία τετραετία απαξιώνεται τόσο εύκολα.
Πηγή: skai.gr