Η ΕΕ προειδοποιεί Ουγγαρία και Πολωνία για τη μετεγκατάσταση προσφύγων

Αυξάνει την πίεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ουγγαρία, την Πολωνία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, για τη συστηματική τους άρνηση να δεχτούν τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Σε ανακοίνωσή της, η Κομισιόν σημείωσε αιχμηρά πως «δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες της» προσθέτοντας μάλιστα με νόημα πως οι «νομική υποχρέωση» των κρατών-μελών να υποδεχτούν την κουότα μετεγκαταστάσεων που τους αναλογεί δεν εκπνέει με την πάροδο του χρόνου.

Στην πράξη, η Επιτροπή θα μπορούσε να επιβάλει χρηματικά πρόστιμα σε κράτη-μέλη που αρνούνται να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων, το οποίο αναθέτει ποσοστώσεις στην κάθε χώρα με βάση τον πληθυσμό και το οικονομικό της μέγεθος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι Βρυξέλλες έχουν προτείνει την επιβολή προστίμων σε πέντε χώρες, όμως δεν υπάρχει ευρεία πολιτική στήριξη για τέτοια κίνηση. Η Κομισιόν πάντως θα μπορούσε πάντα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Πέραν της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, που αμφισβητούν την κατανομή προσφύγων στην Ε.Ε., η Βουλγαρία, η Κροατία, η Σλοβακία και η Τσεχία έχουν δεχτεί ελάχιστους αιτούντες άσυλο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Επιτροπή, τον Μάρτιο έγιναν 2.465 μετεγκαταστάσεις, αριθμός ρεκόρ σε μηνιαία βάση. Συνολικά έχουν διαμοιραστεί 16.340 πρόσφυγες, σαφώς κάτω από τον αρχικό στόχο, που ξεπερνούσε τις εκατό χιλιάδες.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι η μετεγκατάσταση όλων των προσφύγων που υπάγονται στο πρόγραμμα από την Ελλάδα και την Ιταλία είναι «εφικτός» μέσα στους «επόμενους μήνες», χωρίς να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Πηγή: skai.gr