Ρούτε: Οι κυρώσεις που μας επέβαλε η Τουρκία δεν είναι κάτι φοβερό, αλλά…

Οι κυρώσεις που επέβαλε η Τουρκία στην Ολλανδία «δεν είναι και πολύ κακές», δήλωσε ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, σημειώνοντας όμως ότι αδυνατεί να καταλάβει τη στάση της Άγκυρας με δεδομένο ότι η Χάγη είναι αυτή που έχει δικαίωμα να είναι ενοχλημένη.

Οι κυρώσεις που αποφάσισε η τουρκική κυβέρνηση προβλέπουν αναστολή διπλωματικών πτήσεων από την Ολλανδία και διακοπή ανώτατων πολιτικών επαφών, αλλά δεν περιέχουν οικονομικές ποινές.

«Από την άλλη, εξακολουθώ να το βρίσκω παράξενο ότι στην Τουρκία μιλάνε για κυρώσεις όταν βλέπετε ότι εμείς έχουμε λόγους να είμαστε πολύ θυμωμένοι με τα όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο», είπε ο κ. Ρούτε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η τοποθέτηση Ρούτε έρχεται μία ημέρα πριν τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα της τουλίπας, όπου το κόμμα του έχει βραχεία κεφαλή έναντι του ευρωσκεπτικιστή Γκερτ Βίλντερς.

Η κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες – συμμάχους στο πλαίσιο του NATO – ξέσπασε το Σάββατο όταν η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών να προσγειωθεί στο έδαφός της και απέλασε την υπουργό οικογενειακών υποθέσεων όταν προσπάθησε να μεταβεί οδικά στο Ρότερνταμ για να μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση της τουρκικής παροικίας.

Οι δύο υπουργοί σχεδίαζαν να παροτρύνουν την τουρκική διασπορά να ψηφίσει υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης στο τουρκικό δημοψήφισμα του Απριλίου, αναθεώρηση που δίνει εκτελεστικές υπερεξουσίες στον πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ολλανδικές Αρχές διαμήνυσαν πως δεν μπορούν να επιτρέψουν τέτοια προεκλογική εκστρατεία το έδαφός τους για λόγους ασφαλείας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στηρίξει την Χάγη, λέγοντας ότι οι αποφάσεις για πολιτικές συγκεντρώσεις είναι αρμοδιότητα του κάθε κράτους-μέλους και καλώντας την Άγκυρα να μην προβεί σε τοποθετήσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση.

Απαντώντας αιχμηρά, του τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, λέγοντας ότι η Ε.Ε. κρίνει επιλεκτικά κι ότι η ανακοίνωση «δεν έχει αξία για τη χώρα μας».
Πηγή: skai.gr