Εξηγήσεις από το γερμανό πρέσβη ζήτησε η Τουρκία μετά το όχι στον Μποζντάγκ

Εξηγήσεις από τον γερμανό πρεσβευτή ζήτησε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, μετά την απόφαση της γερμανικής πόλης Γκαγκενάου να ακυρώσει εκδήλωση όπου ήταν προγραμματισμένο να εμφανιστεί ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ.

Η συγκέντρωση θα αφορούσε το επικείμενο δημοψήφισμα για συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία. Η Γκαγκενάου ανακοίνωσε ότι ακύρωσε την εκδήλωση διότι ο χώρος δεν ήταν επαρκώς μεγάλος για να φιλοξενήσει το πλήθος.

Η απόφαση της Γκαγκενάου ήλθε τη στιγμή που οι γερμανοτουρκικές σχέσεις είναι τεταμένες λόγω της προφυλάκισης του ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας Die Welt στην Τουρκία, με την κατηγορία ότι διέδιδε τρομοκρατική προπαγάνδα.

Πριν λίγες ημέρες, η τουρκική κυβέρνηση αντήλλαξε βολές με την Αυστρία, αφότου ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς απέκλεισε το ενδεχόμενο «προεκλογικής» εμφάνισης του προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αυστριακό έδαφος αναφορικά με το δημοψήφισμα.

Οι προτάσεις της τουρκικής κυβέρνησης για την αλλαγή του Συντάγματος προβλέπουν αναβάθμιση του προέδρου σε πρώτο άρχοντα του κράτους με εκτελεστικές αρμοδιότητες, αλλαγή που θα καταστήσει τον κ. Ερντογάν πανίσχυρο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος θα έχει το δικαίωμα να διατηρεί τη σχέση του με το κόμμα της επιλογής του, ενώ έως τώρα οφείλει να είναι πολιτικά ουδέτερος.
Πηγή: skai.gr