Πρώτη επαφή Ερντογάν με Πούτιν μετά από μήνες πάγου

Την πρώτη τους επαφή μετά από περίπου οκτώ μήνες «πάγου» φέρεται να είχαν ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το CNN Turk και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Ερντογάν φέρεται να έστειλε στον κ. Πούτιν συγχαρητήρια επιστολή με αφορμή την εθνική εορτή της Ρωσίας, που γιορτάζεται στις 12 Ιουνίου, με την οποία ουσιαστικά δηλώνει ανοιχτός σε βελτίωση των διμερών σχέσεων.

«Εκ μέρους του τουρκικού λαού γιορτάζω την εθνική γιορτή του ρωσικού λαού. Επιπλέον, ελπίζω ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας θα φτάσουν στο επίπεδο που τους αξίζει στο κοντινό μέλλον», φέρεται να έγραψε ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με το CNN Turk, που επικαλείται πολιτικές πηγές.

Την παραλαβή της επιστολής επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Sputnik.

Πρόκειται για την πρώτη άμεση επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών μετά την πολύκροτη κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού Sukhoi από τουρκικά F-16 στα τέλη Νοεμβρίου. Η κατάρριψη έλαβε χώρα υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες, στους αιθέρες πάνω από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και οδήγησε στην κατάρρευση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας.

Συγχαρητήρια επιστολή σε παρόμοιο ύφος φέρεται να έστειλε στον ρώσο ομόλογό του και ο τούρκος πρωθυπουργός, Μπινάλι Γιλντιρίμ.

Τον Μάιο ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει δημόσια ότι δεν γνωρίζει τι πρέπει να κάνει ώστε να αποκατασταθούν οι σχέσεις με τη Ρωσία, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου να απαντά ότι η Μόσχα ακόμα περιμένει μία συγγνώμη και μία αποζημίωση για το χαμένο Σουχόι και τον πιλότο που χάθηκε μαζί του.
Πηγή: skai.gr