Μακελειό: 34 οι νεκροί και 125 οι τραυματίες από την έκρηξη στο κέντρο της Άγκυρας (videos) (upd 8)

Νέα έκρηξη συγκλόνισε το κέντρο της Άγκυρας το απόγευμα της Κυριακής (η 3η από τον Οκτώβριο 2015) αφήνοντας πίσω δεκάδες θύματα, νεκρούς και τραυματίες, κοντά στο Πάρκο Γκιουβέν.

Λίγο μετά τις 23:00 ώρα Ελλάδας ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Μεχμέτ Μουεζίνογκλου ανακοίνωσε ότι 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την βομβιστική «επίθεση  αυτοκτονίας» και ότι τουλάχιστον ένας ή δύο από τους νεκρούς είναι οι δράστες της επίθεσης, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αναφερόμενος στους τραυματίες δήλωσε ότι 125 άνθρωποι νοσηλεύονται, 19 από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.
 
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά δήλωσε από πλευράς του σε τηλεοπτικά δίκτυα ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένο αυτοκίνητο και ότι το όνομα της οργάνωσης που είναι υπεύθυνη γι΄αυτήν θα ανακοινωθεί μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα.

«Πιστεύω ότι η έρευνα θα ολοκληρωθεί μέχρι αύριο», είπε.

Ο προηγούμενος απολογισμός (22:12 ώρα Ελλάδος) έκανε λόγο για περισσότερους από 32 νεκρούς, όπως μετέδιδε το Reuters, επικαλούμενο πηγές των αρχών ασφαλείας και αναθεωρώντας τις αρχικές πληροφορίες των ίδιων για τουλάχιστον 33.

Νωρίτερα είχε επιβεβαιωθεί από τον κυβερνήτη της Άγκυρας ότι υπήρχαν 27 νεκροί και 75 τραυματίες. Η επίσημη ανακοίνωση επιβεβαίωσε περαιτέρω ότι επρόκειτο για επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο:

«Η έκρηξη προκλήθηκε από ανατίναξη αυτοκινήτου φορτωμένου με εκρηκτικά κοντά στην πλατεία του Κιζιλάι» είχε αναφέρει.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η επίθεση πραγματοποιήθηκε από κούρδο μαχητή του PKK ή συνδεόμενης με αυτό οργάνωσης, δήλωσε ακολούθως αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Δείτε την έκρηξη καρέ - καρέ όπως την έπιασε κάμερα ασφαλείας:



Στην περιοχή υπάρχουν αρκετά κεντρικά διοικητικά κτίρια. 

Την Παρασκευή, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα είχε απευθύνει προειδοποίηση προς τους αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία, για «πιθανή τρομοκρατική επίθεση» με στόχο «κτίρια της τουρκικής κυβέρνησης και άλλα κτίρια» στην περιοχή Μπαχτσελίεβλερ, όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση της 17ης Φεβρουαρίου και κοντά στον τόπο του σημερινού μακελειού:





Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας που επικαλείται το Reuters, πυρά ακούστηκαν μετά την έκρηξη, ενώ ασθενοφόρα έσπευσαν επί τόπου για να μεταφέρουν τους τραυματίες προς 10 διαφορετικά νοσοκομεία.

Ενδεικτικό για τη σφοδρότητα της έκρηξης είναι το γεγονός ότι 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ οι υπόλοιποι υπέκυψαν κατά τη μεταφορά τους ή στο νοσοκομείο, αναφέρει το CNN Turk. 

Τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε περαιτέρω ότι υπάρχουν πολλά απανθρακωμένα αυτοκίνητα στην πλατεία Κιζιλάι.

 

Πηγή: Reuters -CNN - BBC -AFP - Dogan - Hurriet - skai.gr