Καταργούνται (μάλλον) οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τους πρόσφυγες

Προς την κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων για το διαμοιρασμό 120.000 προσφύγων στα κράτη-μέλη φαίνεται να κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times», μια ημέρα πριν το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και δυο ημέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών στις Βρυξέλλες.

Επί της αρχής, η φερόμενη κατάργηση των ποσοστώσεων δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι μεγάλες και πλουσιότερες χώρες θα κληθούν να φιλοξενήσουν τον μεγαλύτερο όγκο προσφύγων, όμως σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα έχει το δικαίωμα να επιβάλει τον αριθμό των ανθρώπων που θα υποδεχτεί η κάθε χώρα.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε πως οι 120.000 πρόσφυγες θα προέρχονταν από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία. Ωστόσο, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα από το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους FT, η Βουδαπέστη πέτυχε τελικά να εξαιρεθεί από το όλο σχέδιο, υποστηρίζοντας πως δεν είναι κράτος-πύλη, καθώς σχεδόν όλες οι αφίξεις που δέχεται έχουν περάσει μέσω Ελλάδας.

Αυτό έχει προκαλέσει διαφωνίες μέσα στην Ε.Ε. Ορισμένα κράτη να υποστηρίζουν πως ο αριθμός των 54.000 προσφύγων που θα προερχόταν από την Ουγγαρία θα πρέπει να «παγώσει», ενώ άλλες χώρες υποστηρίζουν πως θα πρέπει απλώς να αυξηθεί ανάλογα ο αριθμός των ανθρώπων που θα μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Η ήττα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων

Η ιδέα περί υποχρεωτικών ποσοστώσεων έχει συναντήσει την έντονη αντίδραση χωρών της ανατολικής Ευρώπη, με κράτη όπως η Πολωνία και η Τσεχία να δηλώνουν διατεθειμένα να δεχτούν το μερίδιο προσφύγων που τους αναλογεί, αλλά μόνο σε εθελοντική βάση, κι όχι με την επιταγή των Βρυξελλών.

Η Κομισιόν θα μπορούσε να περάσει το σχέδιό της χωρίς αλλαγές παρά τις ενστάσεις των ανατολικοευρωπαίων, με δεδομένο ότι στην υπουργική σύνοδο της Τρίτης η ψηφοφορία απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία, κι όχι ομοφωνία. Ωστόσο, η επιβολή αυτού του μοντέλου θα προκαλούσε μεγάλη ενόχληση στις ανατολικές πρωτεύουσες, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση φαντάζει πιο διαιρεμένη από ποτέ λόγω της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Αξιωματούχοι της Επιτροπής επισήμαναν στους FT πως το ζητούμενο δεν είναι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις αλλά η συμφωνία για τη μετεγκατάσταση των 120.000 προσφύγων από τα κράτη που βρίσκονται στα σύνορα της Ε.Ε.

Παρά ταύτα, όπως επισημαίνουν οι FT, η απόσυρση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων θέτει ως προηγούμενο ότι οι αποφάσεις για την κατανομή προσφύγων ανήκουν στα κράτη-μέλη, όχι στην Κομισιόν. Αυτό ουσιαστικά υποσκάπτει την προσπάθεια των Βρυξελλών να δημιουργήσουν έναν μόνιμο μηχανισμό διαμοιρασμού προσφύγων.
Πηγή: skai.gr