Γαλλία: Δεν παραδίδει τo πρώτο από τα πλοία Mistral στη Ρωσία

Το Παρίσι ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν πρόκειται να παραδώσει τελικά το πρώτο από τα ελικοπτεροφόρα κλάσης Mistral στη Μόσχα εν μέσω της ουκρανικής κρίσης. Η ρωσική εξαγορά των γαλλικών πλοίων θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης από το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

"Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παρά την προοπτική της εκεχειρίας, που ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί και τεθεί σε ισχύ, οι προϋποθέσεις για την παράδοση του πρώτου πολεμικού πλοίου Mistral το Ρωσία δεν έχουν τηρηθεί μέχρι σήμερα", αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της γαλλικής προεδρίας. Σημειώνεται ότι ΗΠΑ και Βρετανία είχαν αντιδράσει έντονα στην ολοκλήρωση αυτή της συμφωνίας, και πίεζαν τη γαλλική κυβέρνηση να την «παγώσει».

Τρία πλοία της κλάσης Mistral βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία με το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό: το Mistral, Tonnerre και Dixmude. Μια συμφωνία για δύο πλοία για το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοινώθηκε από τον τότε Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στις 24 Δεκεμβρίου 2010. Η συμφωνία υπεγράφη από τον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό Ιγκόρ Σέτσιν και τον Γάλλο υπουργό Άμυνας Αλέν Ζιπέ με την παρουσία του Σαρκοζί στις 25 Ιανουαρίου 2011.

Σύμφωνα με τη Wikipedia, τα πλοία της κλάσης Μistral είναι ικανά να μεταφέρουν και να αναπτύξουν 16 ελικόπτερα NH90 ή Tiger, τέσσερις φορτηγίδες απόβασης, μέχρι 70 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 13 αρμάτων μάχης AMX-56 Leclerc, ή ένα τάγμα 40 αρμάτων μάχης Leclerc, και 450 στρατιώτες. Τα πλοία είναι εξοπλισμένα με ένα νοσοκομείο 69 κλινών, και είναι σε θέση να εξυπηρετούν ως μέρος της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, ή με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ειρηνευτικές αποστολές.

Πηγή: skai.gr