Αναστολή εργασιών για τον South Stream διέταξε η Βουλγαρία

Την αναστολή των έργων για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που στηρίζεται από τη Ρωσία, διέταξε η Βουλγαρία, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της βαλκανικής χώρας, Πλάμεν Ορεζάρσκι.

«Διέταξα την παύση όλων των εργασιών. Θα λάβουμε περαιτέρω αποφάσεις σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες», σχολίασε ο κ. Ορεζάρσκι.

Η απόφαση της Σόφιας έρχεται μία εβδομάδα μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διακοπή των εργασιών του South Stream, με τις Βρυξέλλες μάλιστα να ανοίγουν έρευνα σε βάρος της Βουλγαρίας, ισχυριζόμενες πως η κυβέρνηση Ορεζάρσκι δεν τήρησε τους κανόνες εσωτερικής αγοράς αναφορικά με την ανάθεση τέτοιου είδους συμβάσεων.

Ο South Stream, που ελέγχεται κατά 50% από την ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom, θα μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία, περνώντας μέσω Βουλγαρίας, Σερβίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, Σλοβενίας και Αυστρίας.

Το βουλγαρικό κομμάτι του αγωγού έχει αναλάβει να κατασκευάσει η ρωσική Stroytransgaz, η οποία έχει γίνει στόχος κυρώσεων από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης.

Τη «βαθιά ανησυχία» των ΗΠΑ για την εμπλοκή της Stroytransgaz έχει εκφράσει ξεκάθαρα η πρέσβειρα της Ουάσιγκτον στη Σόφια.

Η ανακοίνωση της παύσης των εργασιών έγινε στον απόηχο συνάντησης του κ. Ορεζάρσκι με τρεις αμερικανούς γερουσιαστές.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ