Οι ΗΠΑ επιβάλλουν περιορισμούς στη χορήγηση visa σε πολίτες της Ρωσίας και της Κριμαίας

Tην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.

Ο Λευκός Οίκος επιβάλλει περιορισμούς στη χορήγηση θεωρήσεων για τους Ρώσους, και τους πολίτες της Κριμαίας, αναφέροντας ότι «απειλούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.»

Επιπλέον, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που επιτρέπει τις κυρώσεις κατά των «ατόμων και φορέων που είναι αρμόδιοι για δραστηριότητες που υπονομεύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες ή τους θεσμούς στην Ουκρανία.»

«Το νομοσχέδιο με το οποίο η Κριμαία θα ενταχθεί στη Ρωσία θα μπορούσε να συζητηθεί στην Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή του Ρωσικού Κοινοβουλίου) την προσεχή εβδομάδα» δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Δίκαιη Ρωσία, και πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, (Άνω βουλή) Σεργκέι Μιρόνοφ. Ο Μιρόνοφ θεωρείται σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Λαμβάνοντας υπόψιν την ημερομηνία του δημοψηφίσματος, 16 Μαρτίου, έχουμε χρόνο να συζητήσουμε το νομοσχέδιο σε τακτική συνεδρίαση... Το ν/σ θα συζητηθεί την προσεχή εβδομάδα» δήλωσε ο Μιρόνοφ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε το θέμα του αιτήματος της Κριμαίας για ένταξη κατά τη διάρκεια σημερινής συνεδρίασης του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.



Την αλλαγή της ρωσικής νομοθεσίας για ευκολότερη παροχή υπηκοότητας και προέρχονται από περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ προανήγγειλε παράλληλα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η φιλορωσική κυβέρνηση της Κριμαίας προσδιόρισε για τις 16 Μαρτίου, δηλαδή σε 10 ημέρες, το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης (στη φωτό το διάταγμα όπως αναρτήθηκε).

Ήδη, η περιφερειακή Βουλή της ρωσόφωνης αυτόνομης δημοκρατίας υπερψήφισε -ομόφωνα- σήμερα την ένωση με τη Ρωσία. 

Κι όλα αυτά, ενώ στις Βρυξέλλες συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Στις κάλπες για το δημοψήφισμα θα υπάρχουν δυο ερωτήματα:

Το πρώτο: «Συμφωνείτε να γίνει η Κριμαία συστατικό έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας;» και το δεύτερο: «Είστε υπέρ της επαναφοράς του συντάγματος της Κριμαίας του 1992;»

Σύμφωνα με το σύνταγμα του 1992, η αυτόνομη δημοκρατία είναι μέρος της Ουκρανίας, αλλά έχει σχέσεις με το Κίεβο, που ορίζονται με βάση αμοιβαίες συμφωνίες.

Μάλιστα, οι κάτοικοι της Σεβαστούπολης θα λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα, παρότι απολαμβάνουν ειδικό καθεστώς και η πόλη δεν αποτελεί επίσημα μέρος της Κριμαίας.

«Θα δώσουμε στους πολίτες της Σεβαστούπολης την ευκαιρία να εκφράσουν τη γνώμη τους» δήλωσε βουλευτής της Κριμαίας.



Σημειώνεται ότι το δημοψήφισμα για το μελλοντικό καθεστώς της Κριμαίας είχε οριστεί αρχικά για τις 25 Μαΐου, οπότε θα διεξάγονταν και οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, και επισπεύσθηκε αρχικά για τις 30 Μαρτίου και τελικά θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου. 

Στο μεταξύ, νομοσχέδιο που θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία των ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, σε απάντηση ενδεχόμενων οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση για την Ουκρανία, ετοιμάζει η Μόσχα όπως αποκάλυψε Ρώσος γερουσιαστής.

Ο πρόεδρος της επιτροπής συνταγματικού δικαίου της Άνω Βουλής Αντρέι Κλίσας, δηλώνει ότι όλες οι κυρώσεις πρέπει να είναι αμοιβαίες, ενώ προσθέτει ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ένα τέτοιο μέτρο είναι σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ