Η Μόσχα ετοιμάζει νομοσχέδιο με αντίποινα στη Δύση, σε ενδεχόμενο κυρώσεων

Νομοσχέδιο που θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία των ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, σε απάντηση ενδεχόμενων οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση για την Ουκρανία, ετοιμάζει η Μόσχα όπως αποκάλυψε Ρώσος γερουσιαστής.

Ο πρόεδρος της επιτροπής συνταγματικού δικαίου της Άνω Βουλής Αντρέι Κλίσας, δηλώνει ότι όλες οι κυρώσεις πρέπει να είναι αμοιβαίες, ενώ προσθέτει ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ένα τέτοιο μέτρο είναι σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

«Μπορούμε να θυμηθούμε το παράδειγμα της Κύπρου, όπου η κατάσχεση (περιουσιακών στοιχείων) ήταν, στην ουσία, μία από τις προϋποθέσεις για παροχή βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε.

«Η Ρωσία πρέπει να έχει ικανό μοχλό πίεσης για να αντιμετωπίσει την απειλή των κυρώσεων που προέρχονται από χώρες του εξωτερικού. Ομάδα δικηγόρων ετοιμάζει ένα ξεχωριστό ομοσπονδιακό νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στο Ρώσο πρόεδρο και την κυβέρνηση να κατάσχουν ξένη ιδιοκτησία στη Ρωσία, περιλαμβανομένων των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες» επισήμανε ο γερουσιαστής στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Στο μεταξύ, τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων 18 ατόμων, ύποπτων για τη διασπάθιση χρήματος του ουκρανικού κράτους - μεταξύ αυτών και του ανατραπέντος προέδρου Γιανουκόβιτς, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες για την κρίση στην Ουκρανία, στον απόηχο των χθεσινών άκαρπων συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας.

Νέα συνάντηση σήμερα του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον ρώσο ομόλογό του στη Ρώμη Σεργκέι Λαβρόφ.

Την Τετάρτη, ο Τζον Κέρι κάλεσε τη Ρωσία να ξεκινήσει απευθείας διάλογο με το Κίεβο, να αποσύρει τα στρατεύματα από την Κριμαία και να δεχθεί διεθνείς παρατηρητές στην Ουκρανία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ