ΕΕ: Έκτακτη σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες για την κρίση στην Ουκρανία, στον απόηχο των χθεσινών άκαρπων συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας.

Νέα συνάντηση σήμερα και μεταξύ του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Ρώμη, ενώ το απόγευμα συνεδριάζει εκ νέου και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο αμερικανός υπουργός αρνήθηκε ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός πακέτου κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ, λόγω ασυμφωνίας στους κόλπους της Ένωσης. «Δεν έχουμε απομακρυνθεί από αυτή την πιθανότητα».

Νωρίτερα ο Λαβρόφ είχε πει, σύμφωνα με το δημόσιο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia 24: «Συμφωνήσουμε στο γεγονός ότι είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε όλους τους Ουκρανούς να θέσουν σε εφαρμογή τις συμφωνίες οι οποίες είχαν συναφθεί την 21η Φεβρουαρίου».

Στο μεταξύ, τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων 18 ατόμων, ύποπτων για τη διασπάθιση χρήματος του ουκρανικού κράτους - μεταξύ αυτών και του ανατραπέντος προέδρου Γιανουκόβιτς, ο οποίος διέφυγε από το Κίεβο τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χθες, ο Τζον Κέρι κάλεσε τη Ρωσία να ξεκινήσει απευθείας διάλογο με το Κίεβο, να αποσύρει τα στρατεύματα από την Κριμαία και να δεχθεί διεθνείς παρατηρητές στην Ουκρανία.

Ο αμερικανός υπουργός αρνήθηκε ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός πακέτου κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ, λόγω ασυμφωνίας στους κόλπους της Ένωσης.

Νωρίτερα ο Λαβρόφ είχε πει, σύμφωνα με το δημόσιο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia 24: «Συμφωνήσαμε στο γεγονός ότι είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε όλους τους Ουκρανούς να θέσουν σε εφαρμογή τις συμφωνίες οι οποίες είχαν συναφθεί την 21η Φεβρουαρίου».
Πηγή: skai.gr