Κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τους 278 νεκρούς στην Αίγυπτο – παραίτηση Ελ-Μπαραντέι

Υπό τον «απόλυτο έλεγχο» των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης ο μεγαλύτερος εκ των δύο γιγαντιαίων καταυλισμών διαμαρτυρίας των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Κάιρο, έπειτα από την εκατόμβη που σημάδεψε τη διαιρεμένη χώρα, οδηγώντας την μεταβατική κυβέρνηση στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα.

Σύμφωνα με τις πρώτες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν οκτώ ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, μεταξύ των οποίων και ο Μοχάμεντ Ελ-Μπελτάγκι, ο οποίος νωρίτερα επιβεβαίωσε ότι η 17χρονη κόρη σκοτώθηκε στις συμπλοκές.

Τουλάχιστον 278 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 2.001 τραυματίστηκαν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του στρατού και της Αστυνομίας κατά των δύο καταυλισμών, αλλά και των γενικευμένων συγκρούσεων που σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις της Αιγύπτου, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται 43 αστυνομικοί, ενώ ακόμα 66 έχουν τραυματιστεί, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

Στον αντίποδα, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κάνουν λόγο για εκατοντάδες νεκρούς, καταγγέλλοντας πως οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά των υποστηρικτών τους. Οι εν λόγω πληροφορίες δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθούν.

Πέραν του Καΐρου, συγκρούσεις έλαβαν χώρα και στην Αλεξάνδρεια, το Σουέζ, τη Μένια, την Ασουίτ και άλλες πόλεις. Τουλάχιστον τρεις κόπτικες εκκλησίες πυρπολήθηκαν από οπαδούς του ανατραπέντα ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Το βρετανικό δίκτυο Sky News μεταδίδει πως νεκρός από πυρά έπεσε και ο εικονολήπτης του, Μικ Ντιν.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης – παραίτηση Ελ-Μπαραντέι

Το αιματοκύλισμα οδήγησε το μεταβατικό πρόεδρο Αντλί Μανσούρ να διατάξει την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την Αίγυπτο για έναν μήνα, ενώ παράλληλα τέθηκε σε εφαρμογή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 19:00 το απόγευμα έως τις 6:00 το πρωί στο Κάιρο και 10 επαρχίες. Όπως διεμήνυσε το υπουργικό συμβούλιο, όποιος εντοπισθεί να παραβιάζει την απαγόρευση θα φυλακίζεται.

Η ανακοίνωση του κ. Μανσούρ ακολουθήθηκε ωστόσο από την παραίτηση του αντιπροέδρου και νομπελίστα Ειρήνης Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι, ο οποίος σε επιστολή του υπογράμμισε πως «δεν μπορεί να επωμισθεί την ευθύνη για το χύσιμο έστω μίας στάλας αίματος.

»Έχει γίνει υπερβολικά δύσκολο να συνεχίσω να επωμίζομαι την ευθύνη για αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνώ, και τις συνέπειες των οποίων φοβάμαι», συνέχισε ο κ. Ελ-Μπαραντέι, τονίζοντας πως η συνείδησή του είναι προβληματισμένη από το χαμό τόσον ανθρώπων, «ειδικά καθώς πιστεύω πως [οι θάνατοι] θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Η κίνηση του κ. Ελ-Μπαραντέι προκάλεσε την έντονη αντίδραση της οργάνωσης Tamrod, η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη λαϊκή κινητοποίηση που προηγήθηκε της ανατροπής του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τις Ένοπλες Δυνάμεις στις 3 Ιουλίου.

Όπως σημείωσε η οργάνωση, η απόφαση του νομπελίστα πρώην αντιπροέδρου συνιστά «φυγή από την ευθύνη» της στιγμής.

Αντιδράσεις ΗΠΑ, OHE, Ευρώπης και Τουρκίας

Το νέο αιματοκύλισμα στην Αίγυπτο προκάλεσε την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών, των Ηνωμένων Εθνών, των Βρυξελλών αλλά και της Άγκυρας

Ο Λευκός Οίκος και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ καταδίκασαν τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποίησε έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

Κριτική και από τον Τζον Κέρι.

Παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου ζήτησε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα γεγονότα καταδίκασε επίσης ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Σε καταδίκη των βίαιων επεισοδίων προχώρησαν επίσης Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και το Ιράν, που προειδοποιεί για τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ