Κέρι: Το αιματοκύλισμα στην Αίγυπτο αντίθετο με τις φιλοδοξίες του λαού

Την πεποίθηση ότι η «οικτρή» αιματοχυσία που σημάδεψε την Αίγυπτο την Τετάρτη έρχεται σε αντίθεση με τις «φιλοδοξίες του αιγυπτιακού λαού» για «ειρήνη», και «συμμετοχική και πραγματική δημοκρατία» εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι.

«Οι αιγύπτιοι, εντός και εκτός κυβέρνησης, πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω, πρέπει να ηρεμήσουν την κατάσταση και να αποφύγουν την περαιτέρω απώλεια ζωής», σημείωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, καλώντας για την ταχύτερη δυνατή επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των ισλαμιστών υποστηρικτών του ανατραπέντα προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Παράλληλα, οι δηλώσεις του κ. απήχησαν τη δυσαρέσκεια που εξέφρασε νωρίτερα ο Λευκός Οίκος όσον αφορά την απόφαση της μεταβατικής αιγυπτιακής κυβέρνησης να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκη σε ολόκληρη τη χώρα για έναν μήνα.

Σημειώνεται ότι, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα, ο κ. Κέρι νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον παραιτηθέντα αντιπρόεδρο της Αιγύπτου και νομπελίστα Ειρήνης Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι. Ο κ. Ελ-Μπαραντέι παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την απώλεια ζωής.

Τουλάχιστον 278 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια των γενικευμένων ταραχών που έλαβαν χώρα σε πολλές περιοχές της Αιγύπτου, με επίκεντρο δύο μεγάλους καταυλισμούς διαμαρτυρίας των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Κάιρο. Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται 43 αστυνομικοί ενώ οι υπόλοιποι 235 είναι πολίτες. Ακόμα 2.001 άτομα τραυματίστηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τη στάση του στρατού στην Αίγυπτο, με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ να καλεί τη μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου και τις Ένοπλες Δυνάμεις να «σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη βούληση του λαού», και να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», ενόσω ο «κόσμος παρακολουθεί».

Συμπλήρωσε πως η αποστολή στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Αίγυπτο εξακολουθεί να αξιολογείται.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ