Αρνείται η Ουάσινγκτον να κλείσει το Γκουαντάναμο

Αρνήθηκε ο Λευκός Οίκος την πρόταση να κλείσει η φυλακή του Γκουαντάναμο, όπως ζητείται σε έκθεση των Ηνωμένων Εθνών. Απέρριψε δε, τις κατηγορίες για διάπραξη βασανιστηρίων χαρακτηρίζοντάς τις «αναθέρμανση» των κατηγοριών από την πλευρά των «τρομοκρατών» κρατουμένων.
"Τίποτε δεν έχει αλλάξει» στην αμερικανική θέση όσον αφορά το κλείσιμο του στρατοπέδου, απάντησε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν.
"Οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί και για τους οποίους μιλάμε είναι επικίνδυνοι τρομοκράτες», πρόσθεσε ο κ. Μακλίλαν αναφερόμενος σε έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα και έχει εκπονηθεί από ανεξάρτητους ειδικούς που διορίστηκαν από την επιτροπή του ΟΗΕ για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Με βάση την έκθεση «οι γενικές συνθήκες κράτησης στο Γκουαντάναμο είναι πέρα για πέρα απάνθρωπες» για τους κρατούμενους.
Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι θεραπείες στις οποίες υποβάλλονται οι ασθενείς κρατούμενοι «μοιάζουν περισσότερο με βασανιστήρια».
Η έκθεση προτείνει το κλείσιμο του Γκουαντάναμο το συντομότερο δυνατόν και τη μεταφορά των εκεί κρατουμένων σε άλλες φυλακές εντός του αμερικανικού εδάφους.
Οι στρατιωτικοί που εργάζονται στο στρατόπεδο «αντιμετωπίζουν τους κρατούμενους ανθρώπινα», ήταν η απάντηση του κ. Μακλίλαν στην ανεξάρτητη έκθεση.
"Γνωρίζουμε ότι κρατούμενοι μέλη της Αλ Κάιντα έχουν δώσει ψεύτικα στοιχεία όσον αφορά την κράτησή τους», πρόσθεσε.
Ορισμένα σημεία της έκθεσης του ΟΗΕ «έχουν καταγραφεί με βάση πληροφορίες των δικηγόρων κάποιων κρατουμένων και δεν είναι παρά «αναθέρμανση» ορισμένων παλαιών κατηγοριών», επισήμανε ο κ. Μακλίλαν και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ έχουν δώσει άδεια για πλήρη πρόσβαση στο στρατόπεδο στην Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.
Επιθεωρητές πάντως του ΟΗΕ ματαίωσαν την μετάβασή τους στο Γκουαντάναμο όταν οι ΗΠΑ τους αρνήθηκαν το δικαίωμα να μιλήσουν με κρατούμενους.
Πηγή: skai.gr