Κλείσιμο

Αποτυχία στο Ιράκ

Η αμερικανική πολιτική στο Ιράκ φαίνεται ότι οδηγείται σε αποτυχία, αναφέρει έκθεση Βρετανών κοινοβουλευτικών.

Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να δώσουμε μια οριστική εκτίμηση της νέας αμερικανικής στρατηγικής, αλλά δε φαίνεται πως θα τα καταφέρει αναφέρεται σε έκθεση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων.

Θεωρούμε ότι η επιτυχία αυτής της στρατηγικής θα εξαρτηθεί τελικώς από την ικανότητα ή μη των ιρακινών πολιτικών ανδρών σχετικά με ένα αριθμό θεμάτων που θεωρούνται κλειδιά προστίθεται στην έκθεση.

Η επιτροπή καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να κάνει γνωστά τα μέτρα που προτίθεται να αναλάβει ώστε να διευκολύνει την πολιτική συμφιλίωση μεταξύ σιιτών, κούρδων και σουνιτών του Ιράκ, και να φέρει στο φώς αποδείξεις της λεγόμενης υποστήριξης του Ιράν στους εξεγερμένους στο νότιο τμήμα του Ιράκ.

Ο νέος βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, που προς το παρόν αρνείται την πιθανότητα αποχώρησης των βρετανικών δυνάμεων από το Ιράκ όσο οι ιρακινές δυνάμεις δεν είναι σε θέση να αναλάβουν πλήρως τα καθήκοντά τους, πρόκειται να αναπτύξει τις προθέσεις του για το Ιράκ ενώπιον του κοινοβουλίου τον Οκτώβριο.

Ωσόσο ο βρετανικός Τύπος γράφει ότι ο κ. Μπράουν που αναμένει ακόμα τα αποτελέσματα μιας αμερικανικής έκθεσης σχετικά με την παρούσα καστάσταση στο Ιράκ, λέγεται ότι θα ανακοινώσει την σταδιακή επιστροφή στη Βρετανία 5 χιλιάδων βρετανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Βασόρας στο νότιο τμήμα του Ιράκ.
Πηγή: skai.gr