Απέχει ακόμα από την ανοσία της αγέλης η Αγγλία -Μείωση αντισωμάτων σε ηλικιωμένους χωρίς 2η δόση

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Μείωση υφίστανται όσο περνούν οι εβδομάδες τα επίπεδα αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας στην Αγγλία που έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου και είναι σε αναμονή για τη δεύτερη, προκύπτει από τη νεότερη τακτική εκτενή ανάλυση του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής (ONS).

Το ONS υπολογίζει επίσης ότι το ποσοστό των κατοίκων της Αγγλίας με αντισώματα κατά του κορωνοϊού την εβδομάδα έως τις 28 Μαρτίου παρέμεινε στο 54,9%, χωρίς αλλαγή σε σχέση με την προηγουμένη ανάλυση δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Όπως επισημαίνεται, το ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού που έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου είναι πλέον μεγαλύτερο από το ποσοστό αυτών που έχουν αντισώματα, κάτι που υποδεικνύει φθίνουσα ισχύ των αντισωμάτων στην πορεία του χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι στη Βρετανία οι δεύτερες δόσεις των εμβολίων χορηγούνται εντός 12 εβδομάδων από τις πρώτες.

Παρόλα αυτά, τονίζεται ότι η μείωση των αντισωμάτων δε συνεπάγεται απαραίτητα ασθενέστερη άμυνα κατά του κορωνοϊού, καθώς π.χ. δεν αναλύθηκαν τα επίπεδα των λεγόμενων Τ-λεμφοκυττάρων, που συγκροτούν τη φυσική άμυνα του οργανισμού, που μπορεί να παράγονται λόγω του εμβολιασμού.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανιχνεύσιμων αντισωμάτων εντοπίζονται στις ηλικίες 65-69, σε ποσοστό 84,5%. Δεδομένου ότι οι πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας είχαν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου πιο κοντά χρονικά στη νεότερη ανάλυση από το ONS, εκτιμάται ότι η ποσότητα αντισωμάτων είναι μεγαλύτερη τις πρώτες δύο με τρεις εβδομάδες μετά από τον εμβολιασμό.

Αντίθετα, στους άνω των 80 ετών, που προηγήθηκαν στη σειρά εμβολιασμού, τα αντισώματα εντοπίζονται σε ποσοστό 77,6%, ενώ στις αρχές Μαρτίου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 85%.

Ήδη πάντως έχουν χορηγηθεί πάνω από 7,8 εκ. δεύτερες δόσεις των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca στο Ην. Βασίλειο. Ο ρυθμός χορήγησης των δεύτερων δόσεων έχει επιταχυνθεί εντός του Απριλίου, κάτι που σύμφωνα με το ONS πιθανότατα έχει αυξήσει ξανά τα ποσοστά αντισωμάτων στους πιο ηλικιωμένους.

Σε ό,τι αφορά την ανοσία της αγέλης, το ONS αντικρούει τον ισχυρισμό μελέτης του UCL που ανέφερε ότι η χώρα θα έπιανε ένα ποσοστό ανοσίας κοντά στο 75% την περασμένη Δευτέρα.

Επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης ούτως ή άλλως είχαν χαρακτηρίσει υπεραισιόδοξο το υπολογιστικό μοντέλο του UCL, εκτιμώντας ότι η ανοσία της αγέλης δε θα επιτευχθεί πριν από ένα νέο κύμα λοιμώξεων το φθινόπωρο.

Πηγή: skai.gr